Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Statele Unite ale Americii fac un pas înapoi în privința sistemelor de lansare de rachete multiple oferite Ucrainei. Riscul unui război nuclear
Istoria zilelor Noastre

Statele Unite ale Americii fac un pas înapoi în privința sistemelor de lansare de rachete multiple oferite Ucrainei. Riscul unui război nuclear

MLRS

Zilele trecute, Alexei Leonkov, expert militar, editor al revistei Arsenal of the Fatherland, atrăgea atenția asupra pericolului folosirii armelor nucleare, dacă sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) pe care Washington le furnizează Kievului sunt folosite pentru bombardarea teritoriilor rusești. Această idee vine în urma unor speculații cu privire la noul pachet de ajutor american oferit Ucrainei, ca parte a unei noi tranșe de asistență militară și de securitate.

Mai mulți oficiali ucraineni, printre care și președintele Zelenski alături de ministrul de externe Kuleba, au solicitat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații lor să furnizeze sistemul blindat de rachete cu lansare multiplă M270, cunoscut și ca MLRS.

Joe Biden a anunțat astăzi că Statele Unite nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a oferit astăzi asigurări în ceea ce privește ajutorul oferit Ucrainei, după ce a fost adusă în discuție posibilitatea ca țara aflată în conflict să beneficieze de MLRS capabile să lovească ținte de pe teritoriul rusesc.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot ajunge în Rusia”, a declarat Joe Biden luni reporterilor de la Casa Albă.

Comentariul său a venit ca urmare a relatărilor că administrația americană se pregătește să trimită Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, în războiul de rezistență împotriva invaziei Rusiei. Administrația Biden ia în calcul să trimită în Ucraina un alt tip de sistem, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), însă nu este clar la care dintre ele s-a referit Biden în răspunsul său.

Potrivit unui oficial din Departamentul american al Apărării, artileria ucraineană reuşeşte să îi blocheze ruşi, oprind avansul acestora în Donbas. În luptele din regiune, ucrainenii folosesc cu succes inclusiv piesele de artilerie grea (tunuri M777 de tip „Howitzer”, calibrul 155 mm) furnizate de SUA sub formă de ajutor militar pentru Kiev.

Ucraina a cerut sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), care pot lansa prooiectile la sute de kilometri distanță

Sistemele de arme fabricate din SUA pot trage un baraj de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina – despre care ucrainenii susțin că ar putea schimba jocul în războiul lor împotriva Rusiei. Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem autopropulsat mai ușor, capabil să tragă multe lovituri dintre aceleași tipuri de muniție ca și MLRS.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat luni că decizia SUA de a nu trimite în Ucraina sisteme de rachete care ar putea ajunge în Rusia este „rațională”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola