Evenimentul Istoric > Articole online > Averea răposatului Patriarh Nicodim. Cu ce s-au pricopsit popii care au căutat-o și găsit-o
Articole online

Averea răposatului Patriarh Nicodim. Cu ce s-au pricopsit popii care au căutat-o și găsit-o

Dudu Velicu, teolog ortodox și fost secretar personal al Patriarhului Miron Cristea, a ținut un jurnal din care putem afla zbaterile de la vârful Bisericii Ortodoxe Române după instaurarea comunismului în 1945. Iată ce consemna Dudu Velicu despre moartea Patriarhului Nicodim și luptele pentru putere care au urmat:

Duminică, 29 februarie 1948

Ieri a fost depus în catedrală corpul Patriarhului. Azi s-a perindat un însemnat număr de credincioşi prin faţa catafalcului, care este străjuit de clerul Capitalei, care, zi şi noapte, veghează în grupuri de câte cinci (patru la cele patru colţuri ale sicriului şi unul citeşte “stâlpii” în faţa altarului), care se schimbă din oră în oră.

Preoţii în neordine, ca-ntotdeauna: unul cu, altul fără culion.

La intrarea în Catedrală este un registru în care se înscrie cine doreşte.

Până în prezent, nu s-a găsit testamentul Patriarhului.

Este deci aşteptat să vină arhimandritul Melchisedec Dimitriu de la Mănăstirea Neamţ, pentru a da lămuririle necesare în această privinţă. Se afirmă că, dacă testamentul nu convine ciracilor şi el s-ar afla în mâinile lor, ei sunt capabili să-l ascundă şi să afirme că nu-l au.

Grigore Spiru afirmă totuşi că Patriarhul şi-a exprimat dorinţa, în testament, să fie înmormântat la Mănăstirea Neamţ, iar Episcopul Iosif Gafton să facă parte din locotenenţă.

Arhiereul Galaction Cordun, egumenul Bisericii Sfântul Spiridon, a vociferat în Catedrala patriarhală şi apoi a propus Mitropolitului Justinian Marina, locţiitor de Patriarh, să se deschidă sicriul Patriarhului Miron Cristea şi să-i fie înlocuite cu altele mai puţin scumpe: cârja, engolpionul, mitra etc., ca fiind de mare preţ.

Mitropolitul Marina şi-a declinat competenţa, spunând că în această privinţă poate hotărî numai Sinodul.

Preotul C. Burducea mi-a spus că arhiereul Cordun, ca şi Petru Groza, primul ministru, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, preoţii Liviu Stan şi Spiridon Cândea, profesori [la] Sibiu şi consilieri ministeriali ai lui Groza sunt francmasoni şi activează după instrucţiunile unei loji din Londra, unde Mitropolitul Bălan este în gradul 33.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola