Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lordului Louis Mountbatten, prima lovitură dată de IRA împotriva familiei regale britanice
Articole online

Asasinarea lordului Louis Mountbatten, prima lovitură dată de IRA împotriva familiei regale britanice

Louis Mountbatten

27 august 1979: Lord Mountbatten ucis de IRA

Mountbatten, erou de război, om de stat și văr de-al doilea al reginei Elisabeta a II-a, își petrecea ziua cu familia în Golful Donegal, în largul coastei de nord-vest a Irlandei, când bomba a explodat. Alte trei persoane au fost ucise în atac, inclusiv nepotul de 14 ani al lui Mountbatten, Nicholas. Mai târziu, în aceeași zi, un atac cu bombă al IRA pe uscat a ucis 18 parașutiști britanici în County Down, Irlanda de Nord.

Asasinarea lui Mountbatten a fost prima lovitură dată de IRA împotriva familiei regale britanice în timpul lungii sale campanii teroriste de a-i alunga pe britanici din Irlanda de Nord și de a o unifica cu Republica Irlanda, la sud. Atentatul a întărit inimile multor britanici împotriva IRA și a convins guvernul lui Margaret Thatcher să adopte o poziție dură împotriva organizației teroriste.

Louis Mountbatten, fiul prințului Louis de Battenberg și strănepot al reginei Victoria I, a intrat în Marina Regală în 1913, pe când era adolescent. A făcut serviciul militar în timpul Primului Război Mondial, iar la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a fost comandantul flotilei a 5-a de distrugătoare. Distrugătorul său, HMS Kelly, a fost scufundat în largul Cretei la începutul războiului. În 1941, a comandat un portavion, iar în 1942 a fost numit șef al operațiunilor combinate. Din această poziție, a fost numit comandant suprem aliat pentru Asia de Sud-Est în 1943 și a condus cu succes campania împotriva Japoniei care a dus la recucerirea Birmaniei.

Politica față de India

În 1947, a fost numit ultimul vicerege al Indiei și a condus negocierile care au dus la obținerea independenței Indiei și a Pakistanului mai târziu în acel an. În anii 1950, a deținut diferite funcții înalte în domeniul naval și a fost șef al Statului Major al Apărării din Regatul Unit și președinte al Comitetului Șefilor de Stat Major. Între timp, a fost numit viconte Mountbatten de Burma și prim conte. A fost unchiul lui Philip Mountbatten și i-a făcut cunoștință lui Philip cu viitoarea regină Elisabeta. Ulterior, a încurajat căsătoria celor doi veri îndepărtați și a devenit naș și mentor pentru primul lor născut, Charles, Prinț de Wales.

Numit guvernator și apoi lord locotenent al Insulei Wight la pensionare, Lord Mountbatten a fost un membru respectat și iubit al familiei regale. Asasinarea sa la 27 august 1979 a fost poate cea mai șocantă dintre toate ororile provocate de IRA împotriva Regatului Unit. În afară de nepotul său Nicholas, Paul Maxwell, un tânăr de 15 ani, marinar pe vas, a fost ucis în atac; Dowager Lady Brabourne, bunica lui Nicholas, a fost, de asemenea, rănită mortal. Nepotul lui Mountbatten, Timothy – geamănul lui Nicholas – a fost rănit, la fel ca și fiica sa, Lady Brabourne, și tatăl gemenilor, Lord Brabourne.

Lordul Mountbatten avea 79 de ani

IRA a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, afirmând că a detonat bomba de pe coastă prin telecomandă. De asemenea, și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu bombă din aceeași zi împotriva trupelor britanice din County Down, care a făcut 18 victime.

Thomas McMahon, membru IRA, a fost arestat și condamnat ulterior pentru pregătirea și amplasarea bombei care a distrus vasul lui Mountbatten. Aproape o legendă în cadrul IRA, el a fost unul dintre liderii faimoasei Brigăzi IRA din South Armagh, care a ucis peste 100 de soldați britanici. A fost unul dintre primii membri IRA care au fost trimiși în Libia pentru a se antrena cu detonatoare și dispozitive de temporizare și era expert în explozibili. Autoritățile cred că asasinarea lui Mountbatten a fost opera mai multor persoane, dar McMahon a fost singurul condamnat. Condamnat la închisoare pe viață, el a fost eliberat în 1998, împreună cu alți teroriști IRA și unioniști, în temeiul unei prevederi controversate din Acordul din Vinerea Mare, acordul de pace din Irlanda de Nord.

McMahon a susținut că a întors spatele IRA și că a devenit tâmplar.

Registration

Aici iti poti reseta parola