Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Auto-intitulații pacificatori ruși râd în nasul autorităților de la Chișinău la 26 de ani de când ocupă Transnistria
Articole online

Auto-intitulații pacificatori ruși râd în nasul autorităților de la Chișinău la 26 de ani de când ocupă Transnistria

Evenimentul s-a încheiat printr-o paradă.

GOTR numără în jur de 2500 de militari ruși și organizează lunar zeci de aplicații și exerciții militare împreună cu forțele paramilitare transnistrene.

După ce autoritățile moldovene au interzis rotația militarilor prin aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului care au cetățenia rusă.

Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă de Federaţia Rusă.

Ținta Maia Sandu

În iunie, liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o critica pe președinta Maia Sandu pentru poziția acesteia în legătură cu reglementarea transnistreană, dar și cu retragerea trupelor ruse staționate fără acceptul Chişinăului în stânga Nistrului.

Critici au fost formulate și de oficiali de la Moscova, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, atunci când Maia Sandu, după câștigarea alegerilor prezidențiale, a repetat poziția oficială a Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul național.

„Probabil pentru că pe mandatul precedentului președinte al Republicii Moldova nu s-a prea spus poziția oficială, cea potrivit căreia trupele ruse trebuie retrase și probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Maia Sandu a declarat în interviu că trupele ruse trebuie retrase din Republica Moldova, iar armamentul depozitat la Cobasna – evacuat sau casat, de altfel, o poziție care repetă poziția oficială dintotdeauna a Republicii Moldova.

În legătură cu reglementarea transnistreană, Maia Sandu a spus că este nevoie de abordări noi, care să apropie reintegrarea țării.

„Am discutat cu mediatorii și cu observatorii în negocieri că este nevoie de o abordare nouă, să nu ne preocupăm doar de rezolvarea unor probleme ad-hoc. E nevoie de un plan clar ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar”, a spus Maia Sandu.

„Vizavi”

Într-un comentariu publicat pe pagina sa oficială, Vadim Krasnoselski o numește pe Maia Sandu „Vizavi” și spune că are „o atitudine înțelegătoare față de faptul că politicienii moldoveni au o poziție proprie, mai ales într-o chestiune atât de sensibilă ca negocierile, care în ultimii ani stagnează”.

Krasnoselski o întreabă pe Maia Sandu dacă prin termenul de „trupe ruse”, folosit de politicieni moldoveni, se are în vedere și contingentul de pacificatori ruși de pe Nistru, cum vede ea perspectivele formatul 5+2 și cum ar putea Chişinăul discuta „chestiuni conceptuale privind reglementarea relațiilor cu Transnistria” dacă nu a fost capabil să îndeplinească înțelegerile din pachetul Berlin-Plus.

Tiraspolul vede negocierile pentru reglementarea transnistreană doar ca mijloc de a-și obține independența și pune întotdeauna între ghilimele termenul de reintegrare a țării, folosit la Chişinău atunci când se discută despre statutul regiunii transnistrene.

Registration

Aici iti poti reseta parola