Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Rămășițele unui soldat american dat dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial au fost identificate după aproape 80 de ani
Articole online

Rămășițele unui soldat american dat dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial au fost identificate după aproape 80 de ani

Wing O. Hom

Soldatul Wing O. Hom a fost dat dispărut în misiune în data de 2 februarie 1944 – iar acum, 79 de ani mai târziu, osemintele sale s-au întors în sfârșit în Statele Unite.

Rămășițele unui soldat american dat dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial au fost identificate după aproape 80 de ani

Rămășițele soldatului Wing O. Hom din armata americană au fost în sfârșit identificate cu ajutorul testelor de ADN mitocondrial, la aproape 80 de ani de la dispariția sa.

Hom își părăsise orașul natal, Boston, pentru a lupta împotriva forțelor germane în Italia, ca parte a Companiei B, Regimentul 7 Infanterie, Divizia a 3-a Infanterie din armata SUA.

La 2 februarie 1944, Hom a fost dat dispărut în misiune în apropiere de Cisterna di Latina, un oraș situat la aproximativ 65 km sud de Roma, în timpul unei campanii defensive împotriva forțelor germane. Avea 20 de ani.

Germanii nu l-au raportat ca prizonier de război

Potrivit Agenției de contabilizare a prizonierilor de război și a persoanelor dispărute în misiune (Defense POW/MIA Accounting Agency – DPAA), locul unde se afla Hom a rămas un mister total până în septembrie 1944.

Compania 3044th American Graves Registration a dat peste rămășițe în Ponte Rotto, la aproximativ cinci kilometri vest de Cisterna di Latina.

Compania nu a putut identifica rămășițele la momentul respectiv, având în vedere starea lor de degradare. De asemenea, nu au reușit să găsească nicio plăcuță de identificare.

Societatea a decis să trimită rămășițele la Punctul Central de Identificare (CIP) de la Nettuno pentru procesare, dar și aceștia au declarat că osemintele erau prea fragmentate pentru a face o identificare. Singura concluzie la care au putut ajunge a fost că rămășițele erau cele ale unui soldat american.        

De aici, CIP a declarat rămășițele neidentificabile și a dispus ca acestea să fie înhumate definitiv la Cimitirul american din Sicilia-Roma în 1948. Un an mai târziu, guvernul american l-a declarat dispărut pe Hom.

Acesta părea să fie sfârșitul poveștii lui Hom, până când un istoric a decis să încerce să rezolve acest mister

În 2021, un istoric al DPAA care studia victimele americane din timpul războiului credea că rămășițele găsite în Cisterna îi aparțineau probabil lui Hom.

Până în septembrie 2021, Cimitirul American din Sicilia-Roma a exhumat osemintele și le-a trimis la DPAA pentru a fi analizate. O echipă specializată de la Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska a folosit analiza antropologică și ADN-ul mitocondrial pentru a efectua identificarea. În sfârșit, la aproape 80 de ani de la dispariția în misiune, Hom fusese identificat.

În aprilie 2023, Hom a fost identificat în mod oficial de către guvernul SUA. DPAA se află acum în proces de comunicare cu membrii familiei pentru a planifica o înmormântare. Hom va fi înmormântat în Brooklyn în luna octombrie a acestui an.

Între timp, numele lui Hom de pe zidul celor dispăruți din Cimitirul american Sicilia-Roma din Nettuno va fi urmat de mențiune care indică faptul că a fost găsit.

O poveste similară a fost publicată la începutul acestei luni, odată cu descoperirea cadavrului unui marinar din al Doilea Război Mondial

Potrivit New York Post, Anthony Di Petta, în vârstă de 24 de ani, a fost doborât de focul inamic în Pacific.

Guvernul american l-a declarat pe Petta dispărut la 16 iulie 1949. În 2015, o organizație non-profit a identificat avionul lui Di Petta și a recuperat rămășițele și alte dovezi materiale.

La fel ca în cazul lui Hom, laboratorul DPAA de la Baza comună Pearl Harbor-Hickam din Hawaii a folosit fișe dentare și ADN mitocondrial pentru a-l identifica cu certitudine pe Di Petta la aproape 80 de ani de la prăbușirea sa fatală.

Registration

Aici iti poti reseta parola