Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacurile din spatele liniilor rusești sugerează modul în care forțele speciale ucrainene ar putea folosi antrenamentul lor american
Articole online

Atacurile din spatele liniilor rusești sugerează modul în care forțele speciale ucrainene ar putea folosi antrenamentul lor american

soldat

Atacurile din spatele liniilor rusești sugerează modul în care forțele speciale ucrainene ar putea folosi antrenamentul lor american

La 9 august, forțele ucrainene au lovit o țintă militară din Crimeea, primul atac ucrainean în această zonă de când Moscova a invadat și anexat ilegal peninsula în 2014. Cel puțin șase explozii au zguduit baza aeriană rusă Saki, care găzduiește Regimentul 43 de aviație navală de atac, dar sursa atacului rămâne neclară.

Marți, au avut loc alte explozii la un depozit de muniții din nordul Crimeii. Ministerul rus al Apărării a declarat că un incendiu la „un depozit temporar de muniție” a cauzat explozia, numind-o „un act de sabotaj”.

În ambele cazuri, oficialii ucraineni au spus sau au sugerat că forțele speciale au fost implicate, ceea ce sugerează modul în care forțele ucrainene ar putea folosi antrenamentul pe care îl primesc de la forțele de operațiuni speciale occidentale începând din 2014.

Agenți speciali sau rachete balistice?

Exploziile de la baza aeriană Saki din 9 august au distrus cel puțin opt aeronave – Ucraina a spus că nouă – inclusiv avioane de luptă Su-30SM și avioane de vânătoare-bombardament Su-24M, pe lângă muniție, rezerve de combustibil și depozite de aeronave.

Rusia a declarat că exploziile au fost cauzate de detonări accidentale de muniții și a pus distrugerile pe seama încălcărilor normelor de securitate la incendiu.

Oficialii americani nu au stabilit ce a cauzat exploziile, dar au declarat că acestea nu au fost provocate de o armă furnizată de SUA – excluzând puternicul sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142. (Sistemul de rachete tactice ale armatei MGM-140, fabricat de SUA, ar putea ajunge la bază dacă ar fi lansat de pe teritoriul deținut de Ucraina, dar SUA nu a furnizat această armă, în ciuda cererilor Kievului).

Unii oficiali ucraineni au negat responsabilitatea, dar alții au declarat că forțele lor au fost implicate în exploziile de la bază. Ucraina ar fi putut folosi o rachetă cu rază lungă de acțiune dezvoltată pe plan intern, dar nu este clar dacă are o astfel de armă în serviciu, deși Kievul a lucrat la una.

Un oficial ucrainean a declarat pentru The Washington Post că atacul a fost rezultatul unui raid de operațiuni speciale. Nu se știe încă dacă această afirmație a fost făcută pentru a ascunde cauza reală a atacului.

Exploziile de marți au lovit, de asemenea, o uzină electrică și linii electrice, linii de cale ferată și clădiri rezidențiale, a declarat Ministerul rus al Apărării. O altă explozie, care ar fi fost provocată de o dronă, a lovit un aerodrom militar din centrul Crimeii.

În urma acestor explozii, un fost oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru The Guardian că Ucraina are „active de informații” care operează în Crimeea. Un actual oficial ucrainean a declarat pentru The New York Times că o unitate militară „de elită” „din spatele liniilor inamice” a fost responsabilă pentru exploziile din nordul Crimeei.

Raidurile de operațiuni speciale ar putea fi plauzibile, având în vedere pregătirea pe care comandourile ucrainene au primit-o de la operatorii speciali din SUA și din alte armate NATO și capacitățile pe care aceste comandouri le-au demonstrat deja în timpul războiului.

Începând din 2014, comunitatea de operațiuni speciale din SUA – în principal Beretele Verzi din cadrul Grupului 10 al Forțelor Speciale ale armatei – a condus un efort multinațional de instruire a ucrainenilor, care a avut un rol esențial în îndepărtarea acestora de mentalitatea și tacticile din epoca sovietică și intrarea în secolul XXI.

De-a lungul războiului, operatorii speciali ucraineni – ale căror rânduri s-au dublat, de asemenea, în timpul acelei perioade de pregătire occidentală – au lovit în mod repetat în spatele liniilor rusești, eliminând convoaie de aprovizionare și alte ținte vulnerabile.

Registration

Aici iti poti reseta parola