Cel mai mare exercițiu organizat vreodată în Europa de Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA transmite „un mesaj strategic” pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia
Peste 3.300 de militari din forțele speciale din 30 de țări au luat parte la Trojan Footprint 22 în luna mai, dublând dimensiunea versiunii de anul trecut a exercițiului și trimițând un mesaj cu privire la capacitățile de operațiuni speciale ale NATO și ale partenerilor săi.
Trojan Footprint 22 s-a axat pe comanda misiunii pentru unitățile de operații speciale care se rotesc între țările baltice și Marea Neagră. În plus, potrivit planificatorilor exercițiului, acesta a creat condițiile pentru o interoperabilitate sporită între forțele de operații speciale și unitățile convenționale „în timpul războiului combinat, comun și multidomeniu”.
Venind la doar câteva luni după ce Rusia și-a reluat atacul asupra Ucrainei, scenariul principal al Trojan Footprint 22 a reflectat situația de dinaintea războiului.
„A fost conceput pentru a fi un slow-boil – un conflict de intensitate scăzută care se poate întinde pe ani de zile, dar care creează o presiune constantă în diferite moduri”, a declarat Derek Coker, planificatorul principal al exercițiului, într-un comunicat de presă. „Adversarul atacă capacitatea anumitor națiuni de a guverna, creând disonanțe interne și lupte interne care afectează legitimitatea acestor guverne, încercând, în esență, să demonstreze că aceste națiuni nu sunt capabile să se guverneze singure.”
Exercițiul s-a desfășurat între 2 și 13 mai, iar printre cei peste 3.300 de militari s-au numărat comandouri din Suedia și Finlanda, care au depus cereri de aderare la NATO.
Dincolo de mărimea sa, Trojan Footprint 22 a fost pentru prima dată când un exercițiu a avut un cartier general al forțelor comune combinate care a simulat comanda comună a mai multor unități de operațiuni speciale din diferite armate NATO.
Din partea comunității de operațiuni speciale din SUA, Grupul 10 al forțelor speciale a preluat conducerea. Beretele verzi ale acestei unități sunt mereu în prima linie, antrenându-se cu aliații și membrii NATO din Europa și oferindu-le consiliere.
Beretele verzi din cadrul Grupului 10 al forțelor speciale au fost, de asemenea, în mare parte responsabile pentru antrenarea forțelor ucrainene de operațiuni speciale care au făcut ravagii asupra forțelor rusești din Ucraina.
Planificarea exercițiilor precum Trojan Footprint începe cu mai mult de un an înainte și, deși accentul pare puternic pe operațiunile speciale ale SUA, acestea îmbunătățesc cu adevărat interoperabilitatea forțelor implicate, a declarat pentru Insider John Black, un subofițer în retragere din cadrul Forțelor Speciale ale armatei.
„Pentru ca America să colaboreze cu aliații săi [și] cu o situație de amenințare în continuă schimbare la nivel global, este important să putem lucra în mod fluid cu o altă națiune, iar Trojan Footprint oferă o bază și o fundație excelentă pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Black, care a fost pe teren în timpul Trojan Footprint 22.
Exercițiul a avut loc pe fondul unor evenimente fără precedent în Europa
Atacul Rusiei asupra Ucrainei este cel mai mare conflict de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar exercițiul din luna mai a fost pentru prima dată de la începutul atacului, în februarie, când militarii din forțele speciale NATO și din celelalte țări s-au antrenat împreună.
„Din punctul meu de vedere, nu a fost cu adevărat un obiectiv sau o preocupare”, a spus Black. „Am vrut doar să lucrăm cu adevărat cu națiunile noastre partenere pentru a îndeplini o listă mare de sarcini de antrenament și pentru a ne îmbunătăți relațiile cu acea țară. A fost grozav să vedem multe națiuni care sunt foarte capabile și care au o forță de luptă. Pentru mine, acest lucru mi-a întărit credința într-un viitor mai sigur”.