Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asul din mâneca URSS: Cum a construit o campanie de dezinformare privind virusul SIDA
Articole online

Asul din mâneca URSS: Cum a construit o campanie de dezinformare privind virusul SIDA

Dezinformarea lui Stalin

Dezinformarea, un cuvânt pe care Iosif Stalin l-a iubit, a fost folosită în multe rapoarte care au fost menite să inducă în eroare publicul. Aceste campanii de dezinformare au fost destinate controlului maselor. Odată ce grupul a crezut minciuna, acesta putea fi ușor de controlat. Această metodă a făcut parte din doctrina măsurilor KGB, care a inclus manipularea prin mass-media, falsificarea documentelor și uciderea dizidenților.

În timpul Războiului Rece, această tactică a fost denumită „propaganda neagră”. Un exemplu ar fi ceea ce s-a întâmplat în 1964, când Uniunea Sovietică încerca să insinueze că Statele Unite și alți actori occidentali au sprijinit regimul nazist.

Însă, una dintre cele mai șocante și mai răspândite campanii de dezinformare de către KGB a fost creată în 1983. KGB-ul a folosit un ziar indian pro-sovetic pentru a răspândi ideea că Statele Unite vor fi responsabile pentru infectarea intenționată a lumii cu virusul SIDA.

Publicația a citat o scrisoare anonimă a unui tip care susținea că este un „cunoscut om de știință și antropolog american și că planurile experimentelor sunt transferate în grabă din SUA în alte țări, în primul rând în națiuni în curs de dezvoltare, în care guvernele sunt flexibile față de presiunea și convingerea Washingtonului”.  

Raportul a apărut atât în publicația indiană, cât și într-un ziar săptămânal sovietic și într-un tabloid britanic. Timp de patru ani, informația a circulat în peste 50 de țări, iar oamenii care aveau credibilitate în fața maselor au încercat să explice că este vorba despre o minciună, însă a fost prea târziu.

Tehnici de spionaj din Războiul Rece

Războiul Rece a creat multe tehnici unice și creative de spionaj, dintre care unele au implicat utilizarea radiațiilor în diverse moduri. Din anii 1953 și până în 1979, URSS s-a infiltrat în ambasada SUA la Moscova și au folosit radiațiile prin microunde. Unii au fost îngrijorați din cauza tehnologiei de supraveghere, alții din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntau.

Oficial, până în 1988, KGB-ul nu s-a oprit din supravegherea Statelor Unite. Până în acel moment, mii de americani au fost expuși tehnicilor sovietice, mulți angajați ajungând să sufere de cancer din cauza iradierii. În Cuba a existat o situație similară în 2017, la ambasada SUA, când angajații au început să se plângă de amețeli, dureri de cap și oboseală. Ca urmare a acestei întâmplări, administrația Trump a extras aproximativ 60% din personalul ambasadei din Cuba.

Registration

Aici iti poti reseta parola