Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 5 septembrie 1975: Președintele Gerald R. Ford supraviețuiește primei tentative de asasinat în Sacramento, California.
Articole online

5 septembrie 1975: Președintele Gerald R. Ford supraviețuiește primei tentative de asasinat în Sacramento, California.

gerald ford

5 septembrie 1975: Președintele Gerald R. Ford supraviețuiește primei tentative de asasinat în Sacramento, California.

Înainte ca aceasta să poată trage un foc de armă, agenții Secret Service au atacat-o și au pus-o la pământ. Șaptesprezece zile mai târziu, o altă femeie, Sara Jane Moore, o contabilă instabilă din punct de vedere mental, a încercat să-l asasineze pe Ford în timp ce acesta se afla în San Francisco. Tentativa ei a fost zădărnicită de un trecător care a apucat-o instinctiv de braț pe Moore când aceasta a ridicat arma. Deși a tras un singur foc de armă, acesta nu și-a găsit ținta. Trei zile mai târziu, Ford i-a mulțumit public lui Oliver Sipple, un fost pușcaș marin și veteran din Vietnam.

Lynette Fromme, poreclită „Squeaky”, a fost membră a faimoasei familii Charles Manson, un grup de dependenți de droguri care îl urmau pe liderul cultului Manson. Manson și alți membri ai „familiei” sale au fost condamnați la închisoare pentru uciderea fostei actrițe Sharon Tate și a altor persoane în 1969. Ulterior, Fromme și alte membre feminine ale cultului au înființat un ordin de „călugărițe” în cadrul unui nou grup numit Curtea Internațională de Retribuție a Poporului. Acest grup a terorizat directorii de corporații care conduceau afaceri care distrugeau mediul înconjurător. Fromme însăși era încă atât de îndrăgostită de Manson încât a pus la cale complotul de a-l ucide pe președintele Gerald Ford pentru a obține aprobarea lui Manson.

Fromme a fost condamnată pentru tentativă de omor și a fost condamnată la închisoare pe viață în Virginia de Vest. A evadat în 1979, dar a fost prinsă la mai puțin de 40 de kilometri de închisoare. În mod ciudat, al doilea presupus asasin al lui Ford, Moore, a fost închis în aceeași unitate și a evadat în 1989. Ea s-a predat două zile mai târziu și, la fel ca Fromme, a fost transferată într-un penitenciar de securitate superioară. Moore a fost eliberată condiționat în 2007; Fromme a fost eliberată în 2009.

După tentativa de asasinare a lui Fromme, Ford a continuat să meargă la Capitoliu pentru a vorbi în fața legislativului californian. Principalul subiect al discursului său a fost criminalitatea.

Registration

Aici iti poti reseta parola