Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Pompei cel Mare
Articole online

Asasinarea lui Pompei cel Mare

Pompei

La debarcarea în Egipt, generalul și politicianul roman Pompei este asasinat la ordinul regelui Ptolemeu al Egiptului.

Asasinarea lui Pompei cel Mare

Pe parcursul lungii sale cariere, Pompei cel Mare a dat dovadă de un talent militar excepțional pe câmpul de luptă. A luptat în Africa și Spania, a înăbușit revolta sclavilor lui Spartacus, a curățat Mediterana de pirați și a cucerit Armenia, Siria și Palestina. Desemnat să organizeze teritoriile romane nou-câștigate în Orient, s-a dovedit a fi un administrator strălucit.

În anul 60 î.Hr., s-a alăturat rivalilor săi Iulius Caesar și Marcus Licinius Crassus pentru a forma Primul Triumvirat, iar împreună, trioul a condus Roma timp de șapte ani. Succesele lui Caesar au stârnit însă gelozia lui Pompei, ceea ce a dus la prăbușirea alianței politice în 53 î.Hr. Senatul roman l-a susținut pe Pompei și i-a cerut lui Caesar să renunțe la armată, ceea ce acesta a refuzat să facă. În ianuarie 49 î.Hr., Caesar și-a condus legiunile peste râul Rubicon, din Galia Cisalpină în Italia, declarând astfel război împotriva lui Pompei și a forțelor sale.

Caesar a obținut câștiguri timpurii în războiul civil care a urmat, învingând armata lui Pompei în Italia și Spania, dar ulterior a fost nevoit să se retragă în Grecia. În august 48 î.Hr., cu Pompei în urmărire, Caesar s-a oprit în apropiere de Pharsalus, instalându-și tabăra într-un loc strategic. Când forțele senatoriale ale lui Pompei au căzut asupra armatei mai mici a lui Cezar, acestea au fost în întregime ruinate, iar Pompei a fugit în Egipt.

Pompei a sperat că regele Ptolemeu, fostul său client, îl va ajuta, dar regele egiptean s-a temut să-l jignească pe victoriosul Cezar. La 28 septembrie, Pompei a fost invitat să părăsească navele și să coboare la Pelusium. În timp ce se pregătea să pășească pe pământ egiptean, a fost ucis de un ofițer al lui Ptolemeu.

Registration

Aici iti poti reseta parola