Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi descoperiri de la Pompei dezvăluie viața clasei de jos și de mijloc în Imperiul Roman
Articole online

Noi descoperiri de la Pompei dezvăluie viața clasei de jos și de mijloc în Imperiul Roman

arheologi

Noi descoperiri de la Pompei dezvăluie viața clasei de jos și de mijloc în Imperiul Roman

Un cufăr cu capacul lăsat deschis, un dulap de vase din lemn și o masă cu trei picioare, acoperită de boluri decorative. Acestea se numără printre cele mai recente descoperiri ale arheologilor care îmbogățesc cunoștințele despre viața clasei de mijloc din Pompei înainte ca erupția furioasă a Muntelui Vezuviu să îngroape orașul antic roman sub dărâmături vulcanice.

Parcul arheologic din Pompei, una dintre cele mai importante atracții turistice din Italia, a anunțat sâmbătă descoperirile recente.

Directorul său, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că săpăturile din camerele unei domus, sau locuințe, dezgropate pentru prima dată în 2018, au dezvăluit detalii prețioase despre mediul domestic al cetățenilor obișnuiți ai orașului, care a fost distrus în anul 79 d.Hr.

În deceniile trecute, săpăturile s-au concentrat în mare parte pe vilele somptuoase, cu fresce elaborate, ale locuitorilor din clasa superioară a Pompeiului. Însă activitatea arheologică din acest sit vast, situat în apropierea orașului Napoli de astăzi, s-a concentrat din ce în ce mai mult asupra vieții clasei de mijloc, precum și a servitorilor și a altor persoane înrobite.

„În Imperiul Roman, a existat o parte amplă a populației care se lupta cu statutul social și pentru care pâinea de zi cu zi nu era deloc un dat”, a declarat Zuchtriegel.

„O clasă vulnerabilă în timpul crizelor politice și a penuriei de alimente, dar și ambițioasă în ceea ce privește urcarea pe scara socială”

Descoperirile dezvăluite sâmbătă includ mobilier și obiecte de uz casnic din domus, care era numită Casa Lararium – o zonă a unei case dedicată spiritelor domestice cunoscute sub numele de lare. Casa dezgropată în 2018 are unul în curte.

Zuchtriegel a remarcat că, deși curtea era bine decorată, „în mod evident, resursele [financiare] nu erau suficiente pentru a decora cele cinci camere ale casei”. Una dintre camere avea pereții nevopsiți și o podea de pământ, aparent folosită pentru depozitare.

Într-un dormitor, arheologii au găsit rămășițele unui cadru de pat cu o urmă de țesătură de la pernă. Patul este identic cu trei paturi asemănătoare unui pat de campanie, dezgropate anul trecut într-o cameră mică dintr-o altă reședință, despre care arheologii cred că a servit drept depozit și cameră de dormit pentru o familie de locuitori înrobiți din Pompei.

Descoperirile din dormitor anunțate sâmbătă au inclus, de asemenea, rămășițele unui cufăr din lemn cu capacul deschis. Deși greutatea grinzilor și a panourilor de tavan care s-au prăbușit în urma exploziei vulcanice a deteriorat puternic cufărul, printre obiectele găsite în interior se numără o lampă cu ulei decorată cu un basorelief care îl înfățișează pe Zeus, zeitatea Greciei antice, transformat într-un vultur.
În apropiere se afla o măsuță rotundă cu trei picioare.

Descoperirea magaziei a scos la iveală un dulap din lemn, cu peretele din spate încă intact, dar cu rafturile prăbușite. Arheologii cred că dulapul avea cel puțin patru uși cu panouri și conținea ustensile de gătit și vase pentru bucătăria din apropiere. Arheologii au găsit o balama din incintă.

Printre alte obiecte găsite în casă se numără un fragment mare din ceea ce fusese o farfurie, cu margini, în nuanțe strălucitoare de albastru cobalt și smarald, și un arzător de tămâie bine conservat, în formă de leagăn.

Registration

Aici iti poti reseta parola