Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Anwar Sadat, președintele Egiptului, în timp ce trecea în revistă trupele la aniversarea Războiului de Yom Kippur
Articole online

Asasinarea lui Anwar Sadat, președintele Egiptului, în timp ce trecea în revistă trupele la aniversarea Războiului de Yom Kippur

asasinat

6 octombrie 1981: Președintele Egiptului este asasinat

Conduși de Khaled el Islambouli, un locotenent al armatei egiptene cu legături cu grupul terorist Takfir Wal-Hajira, teroriștii, toți purtând uniforme militare, s-au oprit în fața tribunei și au tras focuri de armă împreună cu grenade în mulțimea de oficiali guvernamentali egipteni. Sadat, care a fost împușcat de patru ori, a murit două ore mai târziu. Alte zece persoane au murit, de asemenea, în atac.

În ciuda incredibilului bilanț al lui Sadat în ceea ce privește serviciul public pentru Egipt (a contribuit la obținerea independenței și la democratizarea națiunii), controversatele sale negocieri de pace cu Israelul în 1977-1978, pentru care el și Menachem Begin au primit Premiul Nobel pentru Pace, l-au transformat într-o țintă a extremiștilor din întregul Orient Mijlociu. De asemenea, Sadat i-a înfuriat pe mulți permițându-i șahului bolnav al Iranului să moară în Egipt, în loc să se întoarcă în Iran pentru a fi judecat pentru crimele sale împotriva țării.

Liderul libian Muammar Qadaffi, care a sponsorizat Takfir Wal-Hajira, a pus la cale propriul atentat nereușit la viața lui Sadat în 1980. În ciuda amenințărilor bine-cunoscute la adresa vieții sale, Sadat nu s-a retras din ochii publicului, considerând că era important pentru bunăstarea țării să fie deschis și disponibil.

Înainte de a-și pune în aplicare planul, echipa de asasini a lui Islambouli a luat doze de hașiș pentru a onora o tradiție veche din Orientul Mijlociu. Când vehiculul lor a trecut pe lângă tribuna de recenzie, au sărit din mașină și au început să tragă. Vicepreședintele Hosni Mubarak se afla lângă Sadat, dar a reușit să supraviețuiască atacului. Preluând conducerea țării la moartea lui Sadat, Mubarak a arestat sute de persoane suspectate că ar fi participat la conspirația pentru uciderea lui Sadat.

În cele din urmă, au fost aduse acuzații împotriva a 25 de bărbați, care au fost judecați în noiembrie. Mulți dintre cei acuzați nu s-au pocăit și și-au recunoscut cu mândrie implicarea. Islambouli și alți patru au fost executați, în timp ce alți 17 au fost condamnați la închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola