Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Aromânul care se odihnește alături de Brahms şi Beethoven i-a aprins împăratului țigara cu o bancnotă
Articole online

Aromânul care se odihnește alături de Brahms şi Beethoven i-a aprins împăratului țigara cu o bancnotă

Nicolae Dumba trecea la Domnul pe 23 martie 1900 în casa din Budapesta a cumnatului său, Gheorghe Ivanovici, soțiile lor fiind surori, iar funeraliile se desfășurau la Viena patru zile mai târziu (foto).

Pagina de Facebook „Calendarul aromân” îl numește aromânul, oierul, baronul, filantropul, bancherul imperial și membru al parlamentului austriac.

A dat cadou Austriei Filarmonica din Viena de pe strada Dumbastrasse.

A finanțat valsul Dunărea Albastră a lui Johann Strauss!

De pe pagina de Facebook a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria aflăm următoarele:

O familie macedoromână renumită la Viena era familia Dumba. Cel mai ilustru membru a fost Nicolae Dumba (24 iulie 1830-23 martie 1900), consilier intim al împăratului Francisc Iosif şi membru în casa magnaţilor, totodată renumit comerciant.

Fiind un mare amator de muzică, în 1856 a fost ales vicepreşedinte al Societăţii de muzică.

El a protejat Şcoala de pictură din Viena şi îndeosebi pe tînărul pictor Makart. Casa sa a fost un timp îndelungat centrul vieţii artistice din Viena. În 1870 intră în viaţa politică şi îşi făce o carieră strălucită.

Pe lîngă toate, patrona România Jună, cercul de lectură al studenţilor români din Viena. Nicolae Dumba, după moartea sa, a lăsat o avere de treizeci de milioane, printre care multe proprietăţi se găseau în România.

Ruxandra Hurezan scrie în revista „Sinteza” din 7 februarie 2017:  Dar cea mai importantă „stradă” a Vienei Veşnice e strada Muzicii.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola