Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Aromânul care se odihnește alături de Brahms şi Beethoven i-a aprins împăratului țigara cu o bancnotă
Articole online

Aromânul care se odihnește alături de Brahms şi Beethoven i-a aprins împăratului țigara cu o bancnotă

Pagina de Facebook „Calendarul aromân” îl numește aromânul, oierul, baronul, filantropul, bancherul imperial și membru al parlamentului austriac.

A dat cadou Austriei Filarmonica din Viena de pe strada Dumbastrasse.

A finanțat valsul Dunărea Albastră a lui Johann Strauss!

De pe pagina de Facebook a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria aflăm următoarele:

O familie macedoromână renumită la Viena era familia Dumba. Cel mai ilustru membru a fost Nicolae Dumba (24 iulie 1830-23 martie 1900), consilier intim al împăratului Francisc Iosif şi membru în casa magnaţilor, totodată renumit comerciant.

Fiind un mare amator de muzică, în 1856 a fost ales vicepreşedinte al Societăţii de muzică.

El a protejat Şcoala de pictură din Viena şi îndeosebi pe tînărul pictor Makart. Casa sa a fost un timp îndelungat centrul vieţii artistice din Viena. În 1870 intră în viaţa politică şi îşi făce o carieră strălucită.

Pe lîngă toate, patrona România Jună, cercul de lectură al studenţilor români din Viena. Nicolae Dumba, după moartea sa, a lăsat o avere de treizeci de milioane, printre care multe proprietăţi se găseau în România.

Ruxandra Hurezan scrie în revista „Sinteza” din 7 februarie 2017:  Dar cea mai importantă „stradă” a Vienei Veşnice e strada Muzicii.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola