Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armata americană confirmă că un alt lider ISIS a fost ucis în Siria, dezvăluind că acesta a fost eliminat într-un raid al forțelor locale
Articole online

Armata americană confirmă că un alt lider ISIS a fost ucis în Siria, dezvăluind că acesta a fost eliminat într-un raid al forțelor locale

SUA

Armata americană confirmă că un alt lider ISIS a fost ucis în Siria, dezvăluind că acesta a fost eliminat într-un raid al forțelor locale

Liderul ISIS a fost ucis recent în timpul unui raid efectuat de forțele locale siriene în partea de sud-vest a țării, a dezvăluit miercuri armata americană.

„Moartea lui Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurayshi la jumătatea lunii octombrie reprezintă o nouă lovitură pentru ISIS”, a declarat într-un comunicat colonelul Joe Buccino, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA (CENTCOM). „Această operațiune a fost condusă de Armata Siriană Liberă în provincia Dar’a din Siria. ISIS rămâne o amenințare pentru regiune. CENTCOM și partenerii noștri rămân concentrați pe înfrângerea durabilă a ISIS”.

Precedenții doi lideri ai Statului Islamic dinaintea lui al-Qurayshi au fost scoși de pe câmpul de luptă în raiduri efectuate de forțele de operațiuni speciale ale SUA. În februarie, o operațiune antiteroristă în nord-vestul Siriei l-a ucis pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – care a fost desemnat să conducă gruparea teroristă după moartea, în octombrie 2019, a lui Abu Bakr al-Baghdadi în timpul unui raid american.

Înainte de anunțul CENTCOM, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a fost întrebat despre rapoartele privind moartea liderului ISIS. „Încă lucrăm la asta”, a spus el, potrivit Reuters. „Salutăm anunțul că un alt lider al ISIS nu mai umblă pe fața pământului”.

Tensiuni în regiune

Tensiunile au crescut în Siria în ultimele săptămâni, iar lupta împotriva ISIS se confruntă cu potențiale eșecuri după o explozie mortală care a zguduit Istanbulul la începutul acestei luni, ceea ce a determinat Turcia, un aliat al NATO, să dea vina pentru incident pe grupurile kurde. Ca răspuns, Turcia a lansat o serie de lovituri în nordul Siriei și în Irak, vizând Forțele Democratice Siriene (FDS), susținute de SUA, și a amenințat cu o posibilă invazie terestră.

Din această cauză, SUA au declarat că au redus numărul de patrule comune pe care armata sa le întreprinde cu FDS, pe care Washingtonul le-a susținut și cu care a colaborat îndeaproape în lupta împotriva Statului Islamic.

„Rămânem în continuare profund îngrijorați de escaladarea acțiunilor din nordul Siriei, Irak și Turcia. Și astfel, cu siguranță îndemnăm la reținere pe fondul tensiunilor din această regiune”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în fața jurnaliștilor.

„Și, după cum subliniați”, a continuat el, „continuarea conflictului, în special o invazie terestră, ar periclita grav câștigurile obținute cu greu în lume împotriva ISIS și ar destabiliza regiunea.”

Comandantul FDS, generalul Mazloum Kobane Abdi, a declarat săptămâna aceasta pentru serviciul kurd al postului Voice of America că „nu există nicio îndoială că Daesh va beneficia mai mult decât oricine altcineva de pe urma acestei ofensive turcești”, folosind un alt nume pentru ISIS. El a adăugat că acțiunile Turciei au determinat FDS să își suspende operațiunile împotriva grupului terorist.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola