Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Arlechinul este întemnițat de comuniști pentru că ar fi complotat la viața lui Gheorghiu Dej
Articole online

Arlechinul este întemnițat de comuniști pentru că ar fi complotat la viața lui Gheorghiu Dej

Acesta a fost începutul unei cariere îndelungate în presă, în care Manoliu a folosit uneori pseudonimele Erasm, Dr. Nicolai Flamel, Petru M., Pet. Man și Arhiman.

a purtat o corespondență enormă cu Cioran și Camil Petrescu și a încercat, de asemenea, să-l implice pe Eliade în dezbateri filozofice, recunoscându-l drept superiorul său intelectual.

După declanșarea Operațiunii Barbarossa în 1941, în care România a participat ca aliat al Germaniei Naziste, Manoliu a scris o serie de articole despre implicarea sovieticilor în masacrul de la Katyn.

În 1945 noul guvern dominat de comuniști i-a interzis lui Manoliu să mai publice pe o perioadă de cinci ani, acuzându-l că a scris „articole cu caracter antidemocratic”.

Ceea ce a deranjat, în special, autoritățile comuniste a fost denunțarea de către el a masacrului de la Katyn.

În perioada regimului comunist ce a urmat, Manoliu a fost concediat și a fost nevoit să lucreze ca tehnician dentar, după absolvirea unei școli de specialitate.

Arestat, în cele din urmă, după ieșirea dintemnițele comuniste a fost trimis cu domiciliu forțat în comuna Costișa din județul Neamț și reîncarcerat după ce a fost prins citind, în 1958, lucrarea filozofică Ispita de a exista a autoexilatului Cioran.

Printre locurile unde a fost deținut s-a numărat Capul Midia, un lagăr de muncă forțată pentru Canalul Dunăre-Marea Neagră.

El a făcut parte acolo dintr-o echipă de lucru care-i mai includea, printre alții, pe scriitorul Barbu Brezianu, cu care a rămas prieten apropiat, Oni Brătianu și Bani Ghica.

În timpul domiciliului forțat la Costișa a scris pagini de jurnal, eseuri și piese de teatru, care încă nu au fost publicate.

 A trăit în sărăcie și a fost poreclit Arlechinul din cauza numeroaselor petice de pe hainele sale.

Ca urmare a faptului că i s-a interzis să publice scrieri literare proprii, Manoliu a devenit traducător, câștigând o mare apreciere în această calitate.

Cel care l-a ajutat a fost, se pare, potrivit unor surse, scriitorul Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, iar prima carte i-a fost oferită pentru traducere a fost romanul Muntele vrăjit al lui Thomas Mann, pe care a preluat-o de la Eugen Barbu.

În 1967 a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru această traducere.

Manoliu și-a petrecut ultimii trei ani din viață la Mogoșoaia și, traumatizat de sinuciderea soției sale, s-a izolat de propria familie.

A murit pe 29 ianuarie 1976.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola