Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 26 noiembrie 1922: Arheologii intră în mormântul regelui Tutankhamon
Articole online

26 noiembrie 1922: Arheologii intră în mormântul regelui Tutankhamon

sarcofag

26 noiembrie 1922: Arheologii intră în mormântul regelui Tutankhamon

Când Carter a ajuns pentru prima dată în Egipt, în 1891, majoritatea mormintelor egiptene antice fuseseră descoperite, iar majoritatea acestora fuseseră jefuite de-a lungul mileniilor. Cu toate acestea, Carter a fost un arheolog strălucit, iar în primii ani ai secolului al XX-lea a descoperit mormintele reginei Hatshepsut și ale regelui Tutmose al IV-lea. În jurul anului 1907, s-a asociat cu contele de Carnarvon, un colecționar de antichități care l-a însărcinat pe Carter să supravegheze săpăturile din Valea Regilor. Până în 1913, majoritatea experților considerau că nu mai era nimic de descoperit în Vale. Cu toate acestea, Carter a persistat în eforturile sale, convins că mormântul puțin cunoscutului rege Tutankhamon ar putea fi încă găsit.

Regele Tutankhamon a fost încoronat în 1333 î.Hr. când era încă un copil. A murit un deceniu mai târziu, la vârsta de 18 ani, lăsând astfel doar o impresie slabă asupra istoriei Egiptului antic. În secolul al XIII-lea î.Hr., Tutankhamon și ceilalți regi „Amarna” au fost condamnați public, iar majoritatea înregistrărilor despre ei au fost distruse – inclusiv locația mormântului lui Tutankhamon. Un secol mai târziu, în secolul al XII-lea î.Hr., muncitorii care au construit un mormânt pentru Ramses al VI-lea au acoperit din greșeală mormântul lui Tutankhamon.

După Primul Război Mondial, Carter a început o căutare intensivă a mormântului lui Tutankhamon și, la 4 noiembrie 1922, a descoperit o treaptă care ducea la intrarea acestuia

Lordul Carnarvon s-a grăbit să ajungă în Egipt, iar la 23 noiembrie au spart o ușă din cărămidă de lut, dezvăluind pasajul care ducea la mormântul lui Tutankhamon. Existau dovezi că hoții pătrunseseră în structură la un moment dat, iar arheologii se temeau că au descoperit încă un mormânt jefuit. Cu toate acestea, pe 26 noiembrie au spart o altă ușă, iar Carter s-a aplecat cu o lumânare pentru a arunca o privire. În spatele lui, lordul Carnarvon a întrebat: „Vedeți ceva?”. Carter a răspuns: „Da, lucruri minunate”.

Era anticamera mormântului lui Tutankhamon și era neatinsă. Pe podeaua prăfuită încă se mai vedeau urmele de pași ale constructorilor de morminte care părăsiseră încăperea cu mai bine de 3.000 de ani în urmă. Se pare că hoții care pătrunseseră în mormântul lui Tutankhamon o făcuseră la scurt timp după ce acesta fusese finalizat și au fost prinși înainte de a se deplasa în camerele interioare și de a provoca pagube serioase.

Astfel a început un proces monumental de excavare în care Carter a explorat cu atenție mormântul cu patru camere timp de mai mulți ani, descoperind o colecție incredibilă de câteva mii de obiecte. Pe lângă numeroasele piese de bijuterii și aur, existau statuete, mobilier, haine, un car, arme și numeroase alte obiecte care au aruncat o lumină strălucitoare asupra culturii și istoriei Egiptului antic. Cea mai splendidă descoperire a fost un sarcofag din piatră care conținea trei sicrie pune unul în celălalt. În ultimul sicriu, realizat din aur masiv, se afla corpul mumificat al băiatului-rege Tutankhamon, păstrat timp de 3.200 de ani. Cele mai multe dintre aceste comori sunt acum adăpostite în Muzeul din Cairo.

Registration

Aici iti poti reseta parola