Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vestigii romane subacvatice descoperite în largul coastei Ponzei
Articole online

Vestigii romane subacvatice descoperite în largul coastei Ponzei

peșteri

Vestigii romane subacvatice descoperite în largul coastei Ponzei

În perioada romană, Ponza a fost un port și o colonie romană care a fost construită pentru a controla zona centrală a Mării Tireniene.

Insula a devenit, de asemenea, un loc de exil pentru figuri romane importante, cum ar fi Nero Caesar (fratele mai mare al lui Caligula), împreună cu Agrippina cea Tânără (mama lui Nero) și Iulia Livilla.

Romanii au construit pe insulă un mare complex de vile, cunoscut astăzi sub numele de vila Puna della Madonna, unele surse sugerând că vila a fost construită pentru Augustus Caesar ca stațiune imperială.

Între sfârșitul epocii republicane și primele decenii ale Imperiului, la vest de vilă ua fost construite o serie de peșteri și piscine tăiate în stâncă, numite Grotte di Pilato. Acestea au servit drept ferme piscicole ornamentate pentru a asigura elitei romane o aprovizionare sigură cu tot felul de delicatese.

În cadrul unui studiu de documentare a arheologiei subacvatice, scafandrii au găsit o serie de plăci arhitecturale în apropierea Grotte di Pilato, care prezintă un decor în relief care înfățișează așa-numita „femeie-fluture”. Acest motiv decorativ poate fi datat între secolele al II-lea și I î.Hr., modele comparabile fiind găsite în Lazio, Campania și în Etruria de Sud.

Echipa sugerează că plăcile provin inițial din vila Puna della Madonna și au ajuns în mare la mică distanță din cauza eroziunii sau a altor factori. Acest lucru oferă noi informații pentru datarea perioadei în care a fost construit complexul de vile, probabil înainte de epoca augustină acceptată anterior.

Registration

Aici iti poti reseta parola