Arheologii au descoperit un relicvariu rar aparținând unui cavaler medieval. Simbolul bizantin are legătură cu religia
Descoperirea a fost făcută în orașul Woźniki, situat în județul Lubliniec, Polonia. Structura a fost o reședință a unui cavaler din secolele XIV-XV, care a fost explorată pentru prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea de către Departamentul de Arheologie al Muzeului Sileziei Superioare din Bytom.
De atunci, activitatea agricolă extensivă a arat și distrus în mare parte toate vestigiile arheologice vizibile deasupra suprafeței. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Łódź au efectuat recent un studiu geofizic, care a scos la iveală urme ale fortăreței și ale clădirilor de sprijin.
Acesta a fost urmat de o investigație arheologică, unde au fost descoperite rămășițele etajului inferior al structurii și un cuptor construit la sfârșitul secolului al XIII-lea sau al XIV-lea. Arheologii au găsit, de asemenea, numeroase artefacte și obiecte, inclusiv vase de ceramică din lut, accesorii pentru uși, un lacăt, o cheie, cuie, cârlige și obiecte militare constând în mai multe capete de bolț de arbaletă și trei stâlpi de fier.
Potrivit cercetătorilor:
„O piesă rară descoperită de echipă este un enkolpion, un relicvariu în formă de cruce realizat dintr-un aliaj de cupru. Din cauza stării sale precare, atefactul a fost trimis la Wrocław pentru conservare. Enkolpionul (din greacă: „en” – pe, „kolpos” – piept) era purtat de creștini pe piept; în interior se aflau relicve sau citate din Sfânta Scriptură”.
Enkolpionii au fost un simbol important al credinței creștine, purtat în general de episcopii ortodocși și catolici orientali. Au fost găsite exemple de enkolpioni în diferite forme – de la ovale, rotunde, cu patru colțuri, și sunt adesea înconjurate de bijuterii (de obicei din pastă) și sunt încununate de o mitră în stil oriental. O „cruce de encolpion” este o cruce pectorală asociată în mod normal cu perioada bizantină, marcată de importanța religiei printre oameni.