Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Arestat în Texas după ce și-a pus viața în pericol și a furnizat informații trupelor americane 
Articole online

Arestat în Texas după ce și-a pus viața în pericol și a furnizat informații trupelor americane 

soldat

Arestat în Texas după ce și-a pus viața în pericol și a furnizat informații trupelor americane 

Eliberarea lui Abdul Wasi Safi din custodia unui centru de detenție din Eden, Texas, a avut loc după ce un judecător a renunțat la o acuzație de imigrare împotriva sa, la cererea procurorilor federali.

Wasi Safi, ofițer de informații pentru Forțele Naționale de Securitate Afgane, a fugit din Afganistan după retragerea forțelor americane în august 2021, temându-se de represalii din partea talibanilor pentru că a furnizat forțelor americane informații despre teroriști. În vara anului 2022, el a început o călătorie înșelătoare din Brazilia până la granița dintre SUA și Mexic, unde a fost arestat în septembrie în apropiere de Eagle Pass, Texas. El spera să se alăture fratelui său, care locuiește în Houston.

Procurorii au depus o moțiune prin care au cerut unui judecător federal din Del Rio, Texas, să respingă acuzația de imigrare „în interesul justiției”, iar luni judecătorul a admis această cerere.

Zachary Fertitta, unul dintre avocații săi de apărare penală, a declarat miercuri că Wasi Safi primește îngrijiri medicale într-o locație nedeclarată, dar că intenționează să vorbească la o conferință de presă vineri în Houston.

Fertitta a declarat că Wasi Safi și fratele său „sunt foarte bucuroși că s-au reunit”

Jennifer Cervantes, unul dintre avocații de imigrare ai lui Wasi Safi, a declarat că nu există niciun motiv pentru a-l ține în custodie, mai ales că FBI a vorbit deja cu el și nu a găsit nicio problemă.

„Cu siguranță nu este un pericol pentru Statele Unite. El a făcut multe servicii bune pentru Statele Unite”, a declarat Cervantes.

Reprezentanta americană Sheila Jackson Lee, o democrată din Houston, face parte dintr-un grup bipartizan de legislatori care a depus eforturi pentru eliberarea lui Wasi Safi. Ea a declarat marți seară, într-o declarație, că se așteaptă ca acesta să ajungă în orașul său natal până vineri.

Departamentul de Securitate Internă, care supraveghează Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor și ICE, nu a răspuns miercuri la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

Sami-ullah Safi, fratele lui Wasi Safi, a fost angajat de armata americană timp de mai mulți ani ca traducător. Sami Safi a declarat că este mulțumit că s-a renunțat la cazul penal, dar că rămâne frustrat de modul în care a fost tratat fratele său, având în vedere sprijinul familiei sale pentru SUA în Afganistan.

„Dacă categorisim serviciul fratelui meu, câte vieți a salvat el datorită serviciului său și câte vieți am salvat eu datorită serviciului meu ca traducător de luptă?”. a declarat Sami Safi.

În timpul călătoriei sale din Brazilia în SUA, Wasi Safi a suferit răni grave în urma bătăilor, inclusiv dinți din față deteriorați și pierderea auzului la urechea dreaptă.

Fertitta a declarat că rănile lui Wasi Safi nu au fost tratate suficient în timp ce era deținut, dar nu este clar cât de grave au devenit acestea.

„Va trebui să aștept să fiu sfătuit de personalul medical în această privință”, a spus Fertitta.

Aproape 76.000 de afgani care au lucrat cu soldații americani începând din 2001 ca traducători, interpreți și parteneri au sosit în SUA cu avioane militare după retragerea SUA din Afganistan. Dar statutul lor de imigranți rămâne neclar după ce Congresul nu a reușit să adopte o lege propusă, Afghan Adjustment Act, care ar fi consolidat statutul lor de rezidenți legali.

Registration

Aici iti poti reseta parola