Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA scapă de sub control în problema armelor de asalt. Ce vrea să facă Joe Biden după ultimul masacru din California
Articole online

SUA scapă de sub control în problema armelor de asalt. Ce vrea să facă Joe Biden după ultimul masacru din California

Trump-Biden

SUA scapă de sub control în problema armelor de asalt. Ce vrea să facă Joe Biden după ultimul masacru din California

Joe Biden a cerut din nou Congresului să adopte un proiect de lege care să interzică armele de asalt, în urma unei serii de recente împușcături în masă în California, care în total au ucis cel puțin 18 persoane.

„Pentru a doua oară în ultimele zile, comunitățile californiene deplâng pierderea unor persoane dragi într-un act de violență armată lipsit de sens”, a declarat președintele într-un comunicat publicat marți, preluat de The Guardian

Intervenția lui Biden vine la trei zile după ce un atacator a atacat un studio de dans de societate din Monterey Park, California, ucigând cel puțin 11 persoane. Două zile mai târziu, alte împușcături fatale în apropiere de Half Moon Bay, California, au provocat moartea a cel puțin șapte persoane.

Ca răspuns la aceste tragedii, unul dintre senatorii californieni, democrata Dianne Feinstein, a reintrodus o interdicție federală a armelor de asalt și un proiect de lege care ridică la 21 de ani vârsta minimă de cumpărare a armelor de asalt.

„Chiar dacă așteptăm mai multe detalii despre aceste împușcături, știm că flagelul violenței cu arme de foc din întreaga Americă necesită o acțiune mai puternică. Îndemn încă o dată cele două camere ale Congresului să acționeze rapid și să livreze această interdicție a armelor de asalt pe biroul meu și să ia măsuri pentru a menține în siguranță comunitățile, școlile, locurile de muncă și casele americane,” a spus Biden în declarația sa..

Puștile de tip asalt au fost adesea folosite în schimburi de focuri de armă în masă în SUA, deși nu este clar dacă interdicția aprobată de Biden ar fi prevenit cele mai recente atacuri din California.

Autoritățile au declarat că ucigașul din Monterey Park a reușit să mânuiască o armă de asalt semiautomată de 9 mm, de tipul celei strict interzise în California

O interdicție a armelor de asalt are, de asemenea, puține șanse de a fi adoptată în Congres. Republicanii controlează acum Camera Reprezentanților, iar partidul nu s-a arătat prea interesat de problema reducerii violenței cu arme de foc. Chiar și în Senat, unde democrații au majoritatea, republicanii au reușit anterior să folosească regula obstrucționismului pentru a împiedica avansarea reglementărilor privind armele de foc.

Democrații din Camera Reprezentanților au adoptat o interdicție privind armele de asalt anul trecut, când încă controlau camera inferioară. Însă proiectul de lege a fost blocat în Senat și nu a ajuns niciodată pe biroul lui Biden.

În ciuda provocărilor legate de adoptarea unor noi reglementări privind armele de foc, Congresul a reușit să aprobe anul trecut legea bipartizană Safer Communities Act. Legislația, primul proiect de lege major privind siguranța armelor de foc care a trecut de Congres în aproape 30 de ani, a extins verificările de fond pentru cei mai tineri cumpărători de arme și a oferit finanțare pentru programele de sănătate mintală și de intervenție în caz de violență.

Când Biden a semnat legea în iunie anul trecut, a recunoscut că trebuie făcute mult mai multe pentru a aborda problema violenței cu arme de foc. Cele mai recente împușcături în masă demonstrează cât de mult mai este de lucru și subliniază necesitatea unei interdicții a armelor de asalt, a susținut președintele.

„Majoritatea americanilor sunt de acord cu această acțiune de bun simț”, a declarat luni Biden. „Nu poate exista o responsabilitate mai mare decât aceea de a face tot ce putem pentru a asigura siguranța copiilor noștri, a comunităților noastre și a națiunii noastre.”

Registration

Aici iti poti reseta parola