Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un cetățean rus acuzat de spionaj s-a lăudat că a fost ușor să se infiltreze în SUA
Articole online

Un cetățean rus acuzat de spionaj s-a lăudat că a fost ușor să se infiltreze în SUA

spion

Documente judiciare care conțin mesaje secrete au fost transmise între un spion rus și șeful său oferă o privire nebănuită asupra unei povești de acoperire de zeci de ani, care ulterior s-a destrămat în mod dramatic.

Un cetățean rus acuzat de spionaj s-a lăudat că a fost ușor să se infiltreze în SUA

Mesajele au fost cuprinse în documentele de acuzare făcute publice de Departamentul de Justiție, care a deschis un proces de spionaj împotriva lui Serghei Cerkasov, potrivit Insider

Departamentul de Justiție susține că Cherkasov a petrecut ani de zile construindu-și o identitate falsă de brazilian pe nume Viktor Muller Ferreira, pe care a folosit-o pentru a se strecura în SUA.

Un mesaj din plângere îl arată pe Cherkasov jubilând după ce a fost acceptat la o universitate americană de prestigiu, unde spera că un curs de relații internaționale îi va oferi acces la informații privilegiate privind politica externă a SUA.

Un alt mesaj publicat de Departamentul de Justiție a sărbătorit faptul că va intra în SUA „cu perspective fantastice de muncă, perspective de cetățenie”.

Cu toate acestea, în ciuda încrederii sale în povestea de acoperire, în anii care au urmat, norocul lui Cherkasov s-a terminat, se arată în documente.

După ce a absolvit cursul său din SUA – CNN a relatat că a fost la Universitatea Johns Hopkins – DOJ a declarat că Cherkasov a încercat să obțină locuri de muncă în guvernul american, în grupuri de reflecție și în mass-media.

În cele din urmă, a spus acesta, a fost acceptat pentru un stagiu la Curtea Penală Internațională din Olanda – dar i s-a refuzat intrarea de către securitatea olandeză în aprilie 2022 când a încercat să se angajeze.

La scurt timp după aceea, a fost arestat în Brazilia, unde a fost acuzat de furt de identitate și fraudă

De acolo, agenții brazilieni au găsit un depozit uriaș de dovezi pe care le-au împărtășit cu FBI pentru a-și construi cazul. Ulterior, el a fost condamnat în Brazilia și a primit 15 ani de închisoare.

Conform plângerii, Cherkasov’s a fost arestat cu mai multe hard disk-uri și un telefon, care erau pline de informații care detaliau o poveste de acoperire care se întindea pe mai bine de un deceniu.

De asemenea, hard disk-urile sale conțineau o hartă către o ascunzătoare din Sao Paulo, conform documentelor.

Conform plângerii, telefonul i-a condus pe agenți la numele real al lui Cherkasov, la mama sa și la fotografii cu el în uniformă militară rusă, ceea ce ar fi în concordanță cu o acoperire de spion.

Plângerea a inclus, de asemenea, mesaje de după ce Cherkasov a fost reținut, în care acesta a trimis mesaje text unei persoane, lăudându-se că va fi în curând extrădat în Rusia – o realitate care nu s-a adeverit.

„Vestea bună este că în 2 săptămâni cazul meu se va încheia.”

În plângere se afirmă că guvernul rus a spus Braziliei că Cerkasov era căutat pentru trafic de droguri, o afirmație pe care plângerea o descrie ca fiind „dubioasă” și despre care organizația de investigații Bellingcat a spus că a fost un pretext pentru a-l aduce înapoi.

DOJ îl acuză pe Cherkasov că a acționat ca agent străin, că a folosit documente false și că a mințit oficialii. Nu este clar cum și când ar putea fi judecat, având în vedere că este încarcerat în Brazilia.

Registration

Aici iti poti reseta parola