Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Aproximativ 2,5 miliarde de telespectatori au urmărit în direct funeraliile prințesei Diana
Articole online

Aproximativ 2,5 miliarde de telespectatori au urmărit în direct funeraliile prințesei Diana

Diana

Aproximativ 2,5 miliarde de telespectatori au urmărit în direct funeraliile prințesei Diana

În timpul căsătoriei sale de 15 ani cu Prințul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a și moștenitorul tronului britanic, Diana a devenit una dintre cele mai faimoase și mai fotografiate persoane de pe planetă. Povestea vieții ei a fost sursa pentru numeroase cărți, programe de televiziune și filme, iar imaginea ei a apărut pe nenumărate coperte de reviste, inclusiv cele ale revistelor People și Vanity Fair. După moartea sa, a rămas o figură iconică și o sursă continuă de fascinație pentru mass-media și lumea divertismentului.

Diana Spencer s-a născut la 1 iulie 1961, în Norfolk, Anglia. La 29 iulie 1981, la vârsta de 20 de ani, „Shy Di” – așa cum a poreclit-o presa britanică – s-a căsătorit cu Prințul Charles la Catedrala St. Paul din Londra, într-o ceremonie care a fost urmărită de sute de milioane de telespectatori din întreaga lume. La 21 iunie 1982, Diana l-a născut pe prințul William. Un al doilea fiu, Prințul Harry, s-a născut la 15 septembrie 1984.

Charles și Diana s-au despărțit în 1992, pe fondul unor acuzații de infidelități de ambele părți, iar cuplul a divorțat oficial la 28 august 1996. După divorț, Diana a continuat activitatea umanitară pe care o începuse ca membră a familiei regale, militând pentru conștientizarea epidemiei mortale de SIDA și pentru interzicerea folosirii minelor terestre, dispozitive explozive plantate pe sau în pământ care provoacă adesea moartea sau rănirea civililor.

În primele ore ale dimineții de 31 august 1997, șoferul mașinii Dianei a pierdut controlul vehiculului în timp ce încerca să eludeze paparazzi și s-a lovit de un stâlp în tunelul Pont de l’Alma din Paris. Însoțitorul Dianei, Dodi al-Fayed, a fost de asemenea ucis în accident, la fel ca și șoferul, Henri Paul, despre care s-a stabilit ulterior că avea viteză excesivă și se afla sub influența alcoolului.

Anglia a cunoscut o manifestare publică de durere fără precedent în urma morții Dianei. La 6 septembrie 1997, sute de mii de oameni s-au aliniat pe străzile Londrei pentru a urmări cum sicriul fostei prințese a fost transportat la Westminster Abbey, unde politicieni, celebrități și membri ai familiei regale s-au adunat pentru înmormântarea ei.

Elton John a interpretat o versiune refăcută a cântecului său „Candle in the Wind”, pe care el și Bernie Taupin îl scriseseră inițial despre Marilyn Monroe. Fratele Dianei, Lord Spencer, a luat cuvântul la înmormântare și a dat vina pe mass-media pentru moartea surorii sale, numind-o „cea mai vânată persoană din epoca modernă”.

Diana a fost înmormântată la Althorp, proprietatea familiei sale din Northamptonshire, Anglia.

Registration

Aici iti poti reseta parola