Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Aproape scufundată la Pearl Harbor, USS Nevada a jucat un rol esențial în Ziua Z. Ulterior, armata a supus-o la teste cu bombe nucleare
Articole online

Aproape scufundată la Pearl Harbor, USS Nevada a jucat un rol esențial în Ziua Z. Ulterior, armata a supus-o la teste cu bombe nucleare

navă

USS Nevada a avut trei decenii de serviciu epice.

Aproape scufundată la Pearl Harbor, USS Nevada a jucat un rol esențial în Ziua Z. Ulterior, armata a supus-o la teste cu bombe nucleare

Această navă de luptă a Marinei americane a luptat în ambele războaie mondiale, iar în timpul celui de-al doilea conflict global, a fost aproape scufundată la Pearl Harbor de către japonezi, dar a fost readusă la viață pentru a-i învinge ulterior pe germani în timpul debarcărilor din Ziua Z.

Niciuna dintre marile puteri ale Axei nu a reușit să distrugă Nevada, dar armata americană a reușit în cele din urmă să o facă printr-o combinație letală de lovituri pe parcursul mai multor ani, care a început cu bomba nucleară și s-a transformat mai târziu în focuri de armă și torpile.

Construit în Massachusetts și denumit după cel de-al 36-lea stat, Nevada, cu o capacitate de 27.500 de tone, a fost pus în funcțiune în martie 1916 și și-a petrecut primii doi ani de serviciu operând în vestul Oceanului Atlantic și în Marea Caraibelor.

În august 1918, Nevada și USS Oklahoma – o altă navă de luptă din clasa Nevada – au navigat spre Irlanda. Această forță, căreia i s-a alăturat mai târziu USS Utah, a fost însărcinată să contracareze navele de raid germane care amenințau transporturile de trupe americane și alte convoaie din Atlantic. După încheierea Primului Război Mondial, Nevada a petrecut aproape un deceniu tranzitând apele din Atlantic, Pacific și Caraibe, vizitând diverse porturi din America și participând la exerciții și antrenamente.

Între 1927 și 1930, Nevada a trecut printr-o perioadă de modernizare substanțială care a inclus modificări ale structurii navei, instalarea de tunuri antiaeriene, apărări mai puternice împotriva torpilelor și îmbunătățiri ale puterii de foc. După ce s-a întors la datorie, Nevada și-a petrecut următorii 11 ani operând în jurul Pacificului și, pe măsură ce tensiunile cu Japonia au crescut, Nevada a petrecut o mare parte din 1941 efectuând exerciții de antrenament în regiune.

La 7 decembrie a aceluiași an, Nevada era ancorat în largul insulei Ford din Pearl Harbor când Japonia a lansat atacul surpriză asupra bazei navale americane. Deoarece Nevada nu făcea parte din rândul de nave de luptă care au îndurat cele mai grave efecte ale atacului, a avut o oarecare libertate de manevră.

Nevada a fost ținta avioanelor japoneze, care l-au lovit cu bombe și o torpilă

În timp ce Nevada a continuat să se lupte cu avioanele inamice, a încercat să scape din port, dar avariile au lăsat nava în stare de scufundare și existau temeri că ar putea rămâne blocată la intrarea în port. Puternica navă a fost sabotată intenționat pentru a se îndepărta, iar în cele din urmă s-a scufundat, dar în ape puțin adânci. Când atacul s-a încheiat, 50 de membri ai echipajului au fost uciși și 109 răniți.

Pentru că a fost sabotată în loc să fie lăsată să se scufunde în ape mai adânci, Nevada a primit o a doua șansă la viață și și-a petrecut o mare parte din 1942 în lucrări de salvare, reparații și îmbunătățiri. În anul următor, Nevada a luat parte la operațiuni de luptă în timpul bătăliei pentru Attu, o insulă din largul coastei Alaskăi, unde a oferit sprijin de foc pentru unitățile de debarcare ale armatei americane.

Nevada s-a transferat apoi înapoi în Atlanticul de Vest la jumătatea anului 1943, înainte de a naviga în anul următor în apele britanice pentru a se pregăti pentru Ziua Z. La 6 iunie 1944, tunurile de pe Nevada au aruncat în aer pozițiile germane de pe plaja Utah Beach din Normandia pentru a sprijini debarcările masive ale aliaților. Dar serviciul Nevada în cel de-al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat încă; s-a întors în Pacific pentru a sprijini invaziile americane de la Iwo Jima și Okinawa în 1945. Și-a petrecut restul războiului în această regiune.

După război, nava a primit o ultimă misiune. Nava a ajuns la mijlocul anului 1946 la Atolul Bikini din Insulele Marshall, pentru a servi ca una dintre zecile de ținte pentru mai multe teste cu bombe nucleare în luna iulie a acelui an.

Operațiunea Crossroads – care a constat într-o detonare în aer și o explozie subacvatică – a însemnat sfârșitul vieții navei Nevada și începutul erei nucleare pentru armata americană.

Avariat și radioactiv, Nevada a supraviețuit testelor și s-a întors la Pearl Harbor pentru a fi scos din uz mai târziu în august. Doi ani mai târziu, în 1948, Nevada a fost remorcat pe mare și scufundat cu o combinație brutală de torpile și bombe.

Registration

Aici iti poti reseta parola