Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Apogeul conciliatorismului franco-britanic, o greșeală strategică sau o încercare de salvare a Europei?
Articole online

Apogeul conciliatorismului franco-britanic, o greșeală strategică sau o încercare de salvare a Europei?

Hitler

Apogeul conciliatorismului franco-britanic, o greșeală strategică sau o încercare de salvare a Europei?

Atacul german asupra Cehoslovacia era justificat, din punctul de vedere al Fuhrer-ului, de absența unei stabilități interne în interiorul statului cehoslovac, de poziția nefavorabilă a țării în eventualitatea unui conflict și de existența unui mișcări a germanilor din Regiunea Sudetă, o mișcare naționalistă.

La 24 aprilie 1938 era înaintat Programul de la Karlsbad, care este ,,primit” cu o lipsă de reacție din partea Franței și a URSS, în vreme ce Marea Britanie trimite ca mediator pe lordul Runciman. La 1 septembrie 1938, Hitler îl primește pe Konrad Henlein, liderul germanilor sudeți în audiență. În cadrul discuțiilor, Hitler îl asigură pe liderul mișcării naționaliste de susținerea sa și de viziune comună pe care o împărtășeau asupra statului cehoslovac. Trei zile mai târziu, are loc o întâlnire între Benes și liderii germanilor sudeți, unde sunt reluate ideile înaintate de Hitler, iar la 12 septembrie 1938 liderul nazist ține un discurs la Nürnberg.

Pe 13 septembrie, liderii germani sudeți au întrerupt convorbirile cu autoritățile cehoslovace și au încercat o revoltă, care a fost rapid reprimată de guvernul, ceea ce a determinat, 15 septembrie, o întâlnire între Chamberlain, Sir Horace Wilson și Hitler la Berchtesgaden. Guvernul cehoslovac a respins, la 20 septembrie 1938, memoriul franco-britanic privind împărțirea țării, însă o zi mai târziu s-a văzut nevoit să accepte condițiile impuse ca urmare a unui ultimatum înaintat. La 22 septembrie 1938, Chamberlain s-a întâlnit din nou cu Hitler, la Godesberg, liderul german declarând ca nu este de acord cu condițiile primite, germanii sudeți fiind reprimați de autoritățile cehoslovace, ceea ce impunea anexarea regiunii la Germania.

În acest context, la 29 septembrie 1939 are loc Conferința de la München, când se decide împărțirea statului cehoslovac. O zi mai târziu, Chamberlain și Hitler semnau o declarație de neagresiune care părea să înlăture războiul din Europa. La 2 octombrie 1938, Polonia colonelului Beck ocupa regiunea Tesche , iar la 2 noiembrie 1938, în urma primul dictat de la Viena, Ungaria primea sudul Slovaciei. Aflat sub presiunea, președintele cehoslovac, Hacha, s-a întâlnit cu Hitler, acceptând protectoratul german asupra Boemiei și Moraviei. Ca atare, la 15 martie 1939 Slovacia își declara independența, iar la 16 martie 1939 accepta protectoratul german.

Registration

Aici iti poti reseta parola