Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini
Articole online

Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini

Benito Mussolini, un veteran italian din Primul Război Mondial și editor de ziare socialiste, se desparte de socialiștii italieni și înființează organizația naționalistă Fasci di Combattimento, denumită după revoluționarii țărani italieni, sau „bandele de luptă”, din secolul al XIX-lea.

Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de Partidul Fascist, noua organizație de dreapta a lui Mussolini susținea naționalismul italian, avea cămăși negre drept uniforme și a lansat un program de terorism și intimidare împotriva oponenților săi de stânga.

În octombrie 1922, Mussolini i-a condus pe fasciști într-un marș asupra Romei, iar regele Emanuel al III-lea, care avea puțină încredere în guvernul parlamentar al Italiei, i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern. Inițial, Mussolini, care a fost numit prim-ministru în fruntea unui cabinet fascist format din trei membri, a cooperat cu parlamentul italian, dar, ajutat de organizația sa brutală de poliție, a devenit în curând dictatorul efectiv al Italiei. În 1924, o reacție de respingere a socialiștilor a fost reprimată, iar în ianuarie 1925 a fost proclamat oficial un stat fascist, cu Mussolini în frunte, numit „Il Duce” sau „Conducătorul”.

Refuzat de democrațiile occidentale

Mussolini a făcut apel la foștii aliați occidentali ai Italiei pentru noi tratate, dar invazia brutală a Etiopiei din 1935 a pus capăt oricărei speranțe de alianță cu democrațiile occidentale. În 1936, Mussolini s-a alăturat liderului nazist Adolf Hitler în susținerea forțelor naționaliste ale lui Francisco Franco în Războiul Civil Spaniol, ceea ce a dus la semnarea unui tratat de cooperare în politica externă între Italia și Germania nazistă în 1937. Deși revoluția nazistă a lui Adolf Hitler a fost modelată după ascensiunea lui Mussolini și a Partidului Fascist Italian, Italia fascistă și Il Duce s-au dovedit a fi în mod covârșitor partenerul cel mai slab în Axa Berlin-Roma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sfârșitul „dramatic” al fasciștilor

În iulie 1943, eșecul efortului de război al italienilor și invazia iminentă a Italiei continentale de către Aliați au dus la o rebeliune în cadrul Partidului Fascist. Pe 24 iulie, la două zile după căderea orașului Palermo, Marele Consiliu Fascist a respins politica dictată de Hitler prin intermediul lui Mussolini, iar la 25 iulie Il Duce a fost arestat. Mareșalul fascist Pietro Badoglio a preluat frâiele guvernului italian, iar în septembrie țara s-a predat necondiționat Aliaților. Opt zile mai târziu, comandourile germane l-au eliberat pe Mussolini din închisoarea sa din Munții Abruzzi, iar acesta a fost numit ulterior lider marionetă al nordului Italiei controlat de germani. Odată cu prăbușirea Germaniei naziste, în aprilie 1945, Mussolini a fost capturat de partizanii italieni, iar la 29 aprilie, a fost executat împreună cu amanta sa, Clara Petacci. Trupurile lor, aduse la Milano, au fost atârnate într-o piață publică, pentru a fi văzute de toată lumea.

Registration

Aici iti poti reseta parola