Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini
Articole online

Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini

Apariția Partidului Național Fascist: Dezastrul umanitar creat de Mussolini

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de Partidul Fascist, noua organizație de dreapta a lui Mussolini susținea naționalismul italian, avea cămăși negre drept uniforme și a lansat un program de terorism și intimidare împotriva oponenților săi de stânga.

În octombrie 1922, Mussolini i-a condus pe fasciști într-un marș asupra Romei, iar regele Emanuel al III-lea, care avea puțină încredere în guvernul parlamentar al Italiei, i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern. Inițial, Mussolini, care a fost numit prim-ministru în fruntea unui cabinet fascist format din trei membri, a cooperat cu parlamentul italian, dar, ajutat de organizația sa brutală de poliție, a devenit în curând dictatorul efectiv al Italiei. În 1924, o reacție de respingere a socialiștilor a fost reprimată, iar în ianuarie 1925 a fost proclamat oficial un stat fascist, cu Mussolini în frunte, numit „Il Duce” sau „Conducătorul”.

Refuzat de democrațiile occidentale

Mussolini a făcut apel la foștii aliați occidentali ai Italiei pentru noi tratate, dar invazia brutală a Etiopiei din 1935 a pus capăt oricărei speranțe de alianță cu democrațiile occidentale. În 1936, Mussolini s-a alăturat liderului nazist Adolf Hitler în susținerea forțelor naționaliste ale lui Francisco Franco în Războiul Civil Spaniol, ceea ce a dus la semnarea unui tratat de cooperare în politica externă între Italia și Germania nazistă în 1937. Deși revoluția nazistă a lui Adolf Hitler a fost modelată după ascensiunea lui Mussolini și a Partidului Fascist Italian, Italia fascistă și Il Duce s-au dovedit a fi în mod covârșitor partenerul cel mai slab în Axa Berlin-Roma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sfârșitul „dramatic” al fasciștilor

În iulie 1943, eșecul efortului de război al italienilor și invazia iminentă a Italiei continentale de către Aliați au dus la o rebeliune în cadrul Partidului Fascist. Pe 24 iulie, la două zile după căderea orașului Palermo, Marele Consiliu Fascist a respins politica dictată de Hitler prin intermediul lui Mussolini, iar la 25 iulie Il Duce a fost arestat. Mareșalul fascist Pietro Badoglio a preluat frâiele guvernului italian, iar în septembrie țara s-a predat necondiționat Aliaților. Opt zile mai târziu, comandourile germane l-au eliberat pe Mussolini din închisoarea sa din Munții Abruzzi, iar acesta a fost numit ulterior lider marionetă al nordului Italiei controlat de germani. Odată cu prăbușirea Germaniei naziste, în aprilie 1945, Mussolini a fost capturat de partizanii italieni, iar la 29 aprilie, a fost executat împreună cu amanta sa, Clara Petacci. Trupurile lor, aduse la Milano, au fost atârnate într-o piață publică, pentru a fi văzute de toată lumea.

Registration

Aici iti poti reseta parola