Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Discursul lui Benito Mussolini care l-a făcut dictator al Italiei
Articole online

Discursul lui Benito Mussolini care l-a făcut dictator al Italiei

hitler-mussolini-Quirinale-Palace

Discursul lui Benito Mussolini care l-a făcut dictator al Italiei

În general, se consideră că acel moment a venit în discursul pe care Benito Mussolini l-a ținut în fața parlamentului italian la 3 ianuarie 1925, în care și-a afirmat dreptul la puterea supremă și a devenit efectiv dictatorul Italiei.

Mussolini fusese învățător și socialist declarat, dar după Primul Război Mondial a devenit liderul mișcării fasciste în curs de apariție. La fel ca în mare parte din Europa, Italia a fost marcată de tulburări sociale în urma războiului, grupurile paramilitare și bandele de stradă confruntându-se frecvent din cauza viziunilor lor concurente asupra noii ordini politice. Un apropiat al lui Mussolini a format un grup paramilitar fascist, cunoscut sub numele de Cămășile negre sau Squadristi, în timp ce Mussolini conducea partidul politic, iar aceștia au descoperit că temerile guvernului față de o revoluție comunistă le permiteau să opereze fără intervenția statului.

Până în 1921, Mussolini a fost ales în parlament ca lider al Partidului Național Fascist, aflat în creștere

La scurt timp după alegerea lui Mussolini, Cămășile Negre înarmate au mărșăluit asupra Romei, cerând regelui să îl instaleze pe Mussolini în funcția de prim-ministru. Într-o decizie care a schimbat complet cursul istoriei italiene și europene, regele Victor Emanuel al III-lea a ignorat rugămințile premierului Luigi Facta de a declara legea marțială, ceea ce a dus la demisia lui Facta și la invitația lui Emanuel către Mussolini de a forma un nou guvern. Fasciștii și aliații lor moderați au început să demonteze instituțiile democratice ale Italiei. El a fost proclamat dictator pentru un an și a fuzionat din ce în ce mai mult partidul său și aripa sa paramilitară cu statul și armata oficială. De asemenea, a întreprins un program de privatizări și o legislație antisindicală pentru a-i asigura pe industriași și aristocrați că fascismul îi va proteja de socialism.

În ciuda acestor reforme, mulți fasciști au considerat că Mussolini se mișca prea încet. În 1924, asasini care aveau legături cu Mussolini l-au ucis pe liderul socialist Giacomo Matteotti, ceea ce a determinat majoritatea opoziției parlamentare să boicoteze legislatura lui Mussolini. Fasciștii au simțit că venise momentul lor. La 31 decembrie, i-au adresat un ultimatum lui Mussolini. Trei zile mai târziu, acesta s-a adresat celor rămași în parlament, declarând: „Eu, și numai eu, îmi asum responsabilitatea politică, morală și istorică pentru tot ceea ce s-a întâmplat”, referindu-se în mod oblic la asasinarea lui Matteotti. Procedând astfel, Mussolini i-a provocat pe procurori și pe restul instituțiilor democratice din Italia, precum și pe rege, să îi conteste autoritatea. Niciuna nu a făcut-o.

Astfel, începând din 1925, Mussolini a putut să opereze în mod deschis ca dictator, autointitulându-se Il Duce și fuzionând statul și Partidul Fascist. Au urmat două decenii de represiune și brutalitate, care au culminat cu alianța lui Mussolini cu Germania nazistă și cu cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola