Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Apă contaminată la o bază americană a Pușcașilor Marini! Riscul de a dezvolta boala Parkinson este de peste 70%
Articole online

Apă contaminată la o bază americană a Pușcașilor Marini! Riscul de a dezvolta boala Parkinson este de peste 70%

Camp Lejeune

Un nou studiu realizat pe un eșantion de peste 300.000 de veterani a constatat o legătură puternică între apa contaminată de la baza Marine Corps Camp Lejeune, din Carolina de Nord, și un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson.

Apă contaminată la o bază americană a Pușcașilor Marini! Riscul de a dezvolta boala Parkinson este de peste 70%

Cercetarea, publicată luni în revista JAMA Neurology, a concluzionat că riscul de a dezvolta boala Parkinson a fost cu 70% mai mare la veteranii din Camp Lejeune decât la ceilalți, staționați la o altă bază a Corpului Pușcașilor Marini, situată în partea opusă a țării, în California, potrivit Insider

Studiul a inclus peste 300.000 de membri ai armatei. Cei staționați la Camp Lejeune au stat acolo cel puțin trei luni între 1975 și 1985.

Chiar și veteranii care nu au fost diagnosticați cu boala Parkinson prezentau totuși un risc „semnificativ mai mare” de a prezenta semne și simptome timpurii ale bolii, au raportat cercetătorii în studiu.

Substanțe chimice nocive în apa potabilă

Cercetătorii studiului leagă riscul crescut de Parkinson de expunerea la tricloretilenă, care, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, este un produs chimic de curățare incolor cu un miros asemănător cu cel al cloroformului.

Agenția pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor notează că această substanță chimică a fost descoperită pentru prima dată în apa potabilă din Camp Lejeune – mai exact apa de la stația de tratare Hadnot Point – în 1982.

În apă au fost găsite și alte substanțe chimice nocive, inclusiv PCE, benzen, trans-1,2-DCE (t-1,2-dicloroetilenă) și clorură de vinil. ATSDR a raportat că acești contaminanți s-au infiltrat în sistemul de apă potabilă prin intermediul „rezervoarelor de depozitare subterană care prezintă scurgeri, deversărilor din zonele industriale și a depozitelor de deșeuri”.

Atât Departamentul pentru Veterani, cât și Departamentul Apărării au recunoscut anterior expunerea la tricloretilenă la Camp Lejeune.

În timp ce rapoartele privind contaminarea apei din tabără există de zeci de ani și au dus la procese și despăgubiri, Legea PACT din 2022 se adresează în mod specific veteranilor din Camp Lejeune care ar fi putut fi expuși la substanțe chimice.

VA oferă, de asemenea, beneficii de invaliditate și de asistență medicală pentru membrii serviciului care au fost staționați la bază între 1 august 1953 și 31 decembrie 1987.

Registration

Aici iti poti reseta parola