Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Anunțul care a speriat Ucraina! Volodimir Zelenski cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU!
Articole online

Anunțul care a speriat Ucraina! Volodimir Zelenski cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU!

Zelenski

Anunțul care a speriat Ucraina! Volodimir Zelenski cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU!

Ucraina a cerut duminică să se organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi i-a îndemnat pe occidentali şi China să pună capăt „şantajului nuclear” al Rusiei, după anunţul lui Vladimir Putin că Moscova va desfăşura arme nucleare în Belarus.

„Ucraina aşteaptă acţiuni eficace pentru a contracara şantajul nuclear al Kremlinului din partea Regatului Unit, a Chinei, a Statelor Unite şi a Franţei”, a arătat ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat. „Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să fie convocată imediat în acest scop”, a adăugat acesta.

Kievul acuză Rusia că „a luat Belarus ostatic nuclear”

Rusia a luat Belarus „ostatic nuclear”, a estimat duminică Ucraina după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind plasarea de arme nucleare „tactice” pe teritoriul aliatului său.

„Kremlinul a luat Belarus ostatic nuclear”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de securitate ucrainean, Oleksii Danilov, adâugând că această decizie este un „pas spre destabilizarea internă a ţării”.

Anunţul preşedintelui rus „maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă”, mai spune Danilov.

Vladimir Putin a spus sâmbătă că a obţinut acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare „tactice” în Belarus, o ţară situată la poarta Uniunii Europene şi condusă din 1994 de Alexandr Lukaşenko, aliatul lui cel mai propiat.

Deşi Belarus nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a folosit de teritoriul acestuia pentru a-şi desfăşura ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a face lovituri, potrivit autorităţilor ucrainene. Oficiali ruşi au emis mai multe plângeri voalate de a se folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin voinţa Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, cum a menţionat recent un oficial britanic.

Putin „recunoaşte că se teme să nu piardă (războiul) şi că tot ce poate face este să sperie”, a declarat duminică pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

El l-a acuzat de asemenea pe liderul rus că „încalcă tratatul de neproliferare nucleară”.

Putin, cu ocazia anunţului, a precizat că desfăşurarea în Belarus se va face „fară a încălca acordurile internaţionale privid neproliferarea nucleară”.

Registration

Aici iti poti reseta parola