Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Aniversarea” unui an de război în Ucraina este marcată de SUA printr-un nou ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari
Articole online

„Aniversarea” unui an de război în Ucraina este marcată de SUA printr-un nou ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari

Biden și Zelenski

„Aniversarea” unui an de război în Ucraina este marcată de SUA printr-un nou ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari

Anunțul vine la doar câteva zile după ce președintele Joe Biden a efectuat o vizită neanunțată la Kiev și a promis angajamentul continuu al Americii față de Ucraina. Biden i-a spus președintelui Volodimir Zelenski și poporului său că „americanii sunt alături de voi, iar lumea este alături de voi”, după cum relatează AP

Într-o declarație de vineri, Pentagonul a precizat că ajutorul include arme pentru a contracara sistemele fără pilot ale Rusiei și mai multe tipuri de drone, inclusiv drona Kamikaze Switchblade 600 modernizată, precum și echipamente de detectare a războiului electronic.

De asemenea, include bani pentru muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, cartușe de artilerie și muniții pentru sistemele de rachete ghidate cu laser. Dar, într-o mișcare neobișnuită, Pentagonul nu a oferit detalii despre câte cartușe de orice fel vor fi cumpărate. Incluzând acest ultim pachet, SUA au angajat acum peste 32 de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la invazia Rusiei.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat într-o declarație că prima aniversare a invaziei Rusiei este o șansă pentru toți cei care cred în libertate „să ne angajăm din nou să îi susținem pe apărătorii curajoși ai Ucrainei pe termen lung – și să ne amintim că mizele războiului Rusiei se întind mult dincolo de Ucraina”.

Noile eforturi întreprinse de Casa Albă

Biden urma să se întâlnească virtual vineri cu alți lideri ai Grupului celor Șapte și cu Zelenski „pentru a continua să ne coordonăm eforturile de a sprijini Ucraina și de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său”, a precizat Casa Albă.

Aceste eforturi includ ceea ce Casa Albă a numit sancțiuni „radicale” împotriva a peste 200 de persoane și entități „pentru a degrada și mai mult economia Rusiei și pentru a-i diminua capacitatea de a purta război împotriva Ucrainei”. De asemenea, administrația Biden va restricționa și mai mult exporturile către Rusia și va crește tarifele pentru unele produse rusești importate în SUA.

În declarația Casei Albe publicată vineri se mai spune: „Țările G7 vor continua să mențină imobilizate activele suverane ale Rusiei până când va exista o rezolvare a conflictului care să abordeze încălcarea de către Rusia a suveranității și integrității Ucrainei”.

La doar câteva zile după ce Austin a călătorit la Kiev în aprilie 2022 pentru a se întâlni cu Zelenski, el a lansat o reuniune acum lunară a miniștrilor apărării și a șefilor apărării pentru a se asigura că impulsul privind asistența acordată Ucrainei nu se estompează. Cea mai recentă reuniune a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, iar în ultimul an sesiunile au dus la anunțuri regulate din partea partenerilor internaționali privind sisteme de arme din ce în ce mai letale pentru a ajuta Ucraina să se apere.

Acest efort a generat, de asemenea, un grup derivat al principalilor cumpărători de arme pentru fiecare națiune parteneră. Aceștia se întâlnesc acum în mod regulat pentru a aborda presiunea pe care sprijinul acordat Ucrainei a exercitat-o asupra stocurilor internaționale de arme, pentru a se asigura că echipamentele continuă să circule și că producția satisface cererile.

Aliații și partenerii, a declarat Austin, au angajat peste 20 de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și arme.

Registration

Aici iti poti reseta parola