Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA și Marea Britanie sunt acuzate de crime împotriva umanității! Raportul Human Rights Watch anunță „o crimă colonială”
Articole online

SUA și Marea Britanie sunt acuzate de crime împotriva umanității! Raportul Human Rights Watch anunță „o crimă colonială”

Chagos

SUA și Marea Britanie sunt acuzate de crime împotriva umanității! Raportul Human Rights Watch anunță „o crimă colonială”

Human Rights Watch (HRW) a acuzat miercuri (15 februarie) Marea Britanie și Statele Unite că au comis crime împotriva umanității prin strămutarea populațiilor indigene din arhipelagul disputat Chagos din Oceanul Indian, acuzație respinsă „categoric” de Londra, potrivit Le Monde

Într-un raport de peste o sută de pagini, organizația pentru drepturile omului se bazează pe zeci de mărturii și documente oficiale pentru a sublinia că „persecuțiile rasiale” ale Londrei, cu sprijinul Washingtonului, în acest arhipelag situat în nord-estul Insulei Mauritius constituie „o crimă colonială”.

„Respingem categoric această caracterizare a evenimentelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic pentru AFP, subliniind că Londra și-a exprimat deja „regretele profunde” cu privire la modul în care aceste populații au fost strămutate.

Contactate de AFP, autoritățile americane nu au răspuns

Populaţia Chago se află în centrul unei dispute vechi de cinci decenii. Din 1965, arhipelagul este administrat de Londra, care a decis să înființeze acolo o bază militară comună cu Statele Unite pe insula principală Diego Garcia.

Marea Britanie a expulzat aproximativ 2.000 de rezidenți din Chagos în Mauritius și Seychelles pentru a face loc bazei militare. Locuitorii din Chagos acuză Marea Britanie de „ocupație ilegală”.

Potrivit Human Rights Watch, Marea Britanie și Statele Unite ar trebui să ofere reparații complete populațiilor locale și să le permită să se întoarcă să locuiască în arhipelagul lor.

„Marea Britanie comite astăzi o crimă colonială îngrozitoare, tratând locuitorii din Chagos ca pe oameni fără drepturi”, a reacționat Clive Baldwin, autorul raportului HRW.

Organizația identifică trei crime împotriva umanității: o crimă colonială în curs de desfășurare cu strămutări forțate; împiedicarea revenirii locuitorilor la casele lor; persecuția rasială și etnică din partea Marii Britanii.

Disputa privind teritoriul Chagos este una veche

Insula Mauritius, care și-a obținut independența în 1968, revendică teritoriul Chagos și cere întoarcerea arhipelagului în cadrul teritoriului său de drept.

O rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite din mai 2019 cere „să se recunoască faptul că Arhipelagul Chagos este parte integrantă a teritoriului Mauritius, să se sprijine decolonizarea Mauritiusului cât mai curând posibil și să se abțină de la a împiedica acest proces, recunoscând sau dând efect oricărei acțiuni întreprinse de sau în numele ‘Teritoriului Britanic al Oceanului Indian’ „.

Această rezoluție a urmat unei decizii, mergând în aceeași direcție, a Curții Internaționale de Justiție, pronunțată cu câteva luni mai devreme.

În ultima lună, Marea Britanie și Mauritius au început discuții cu privire la suveranitatea arhipelagului, dar potrivit ministrului britanic de externe James Cleverly, cele două țări au convenit că baza militară va continua să funcționeze.

În 2016, Marea Britanie a prelungit până în 2036 un contract privind utilizarea bazei militare cu Statele Unite, care a jucat în special un rol strategic în timpul Războiului Rece, apoi în anii 2000 în timpul conflictelor din Irak și Afganistan.

Registration

Aici iti poti reseta parola