Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Analiză: Planul Chinei pentru Ucraina amestecă pacea și interesul propriu
Articole online

Analiză: Planul Chinei pentru Ucraina amestecă pacea și interesul propriu

Vladimir Putin și Xi Jinping

Analiză: Planul Chinei pentru Ucraina amestecă pacea și interesul propriu

Planul lui Xi de a trimite un emisar în Ucraina permite guvernului său să devieze criticile privind sprijinul acordat Moscovei și să urmărească un rol mai mare ca forță diplomatică, potrivit unei analize AP. Anunțul său de miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a provocat optimismul Beijingului că ar putea folosi relațiile sale calde cu Vladimir Putin pentru a face presiuni pentru pace. Acest lucru a fost urmat de întrebări sceptice cu privire la faptul dacă Beijingul este mai concentrat pe încheierea unei invazii pe care refuză să o critice sau pe servirea propriilor interese.

Punctul de plecare al Chinei este o propunere de pace emisă în februarie, care cerea încetarea focului, negocieri și încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Aceasta a oferit puține detalii, dar a repetat acuzațiile rusești potrivit cărora guvernele occidentale sunt vinovate pentru invazie.

China are motive întemeiate pentru a dori să vadă sfârșitul războiului

Războiul a zdruncinat economia chineză prin creșterea prețurilor la petrol, grâu și alte mărfuri. De asemenea, Beijingul a avertizat miercuri asupra pericolelor unui război nuclear, după ce Rusia a anunțat anterior că va muta arme atomice în țara vecină Belarus.

„Se întâmplă ca interesul propriu al Chinei să se alinieze cu încheierea războiului”, a declarat John Delury, specialist în relații internaționale la Universitatea Yonsei din Seul.

„Beijingul nu are niciun interes să vadă Rusia umilită și nici nu este în interesul Chinei ca Rusia să fie triumfătoare”, a spus Delury. „Cea mai bună opțiune este o încetare a focului și, odată cu ea, oportunități economice de a participa la reconstrucția postbelică a Ucrainei”.

Declarația de miercuri nu a oferit nicio indicație cu privire la modul în care China ar putea recomanda abordarea chestiunilor pentru care cele două țări se luptă, inclusiv Crimeea, peninsula din Marea Neagră confiscată de Moscova de la Ucraina în 2014.

Jocul de pacificator ajută Beijingul în Europa

Jucând rolul de pacificator, Beijingul ar putea căuta, de asemenea, să separe aliații europeni de Statele Unite, pe care Xi le acuză că încearcă să blocheze ascensiunea economică și politică a Chinei.

Beijingul încearcă să repare relațiile cu Europa după un scandal provocat de comentariul unui ambasador chinez potrivit căruia fostele republici sovietice ar putea să nu fie țări suverane. Acest grup include Ucraina, precum și Estonia, Letonia și Lituania, membre ale Uniunii Europene.

Lideri, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, au vizitat Beijingul și au făcut apel la ajutor în cazul Ucrainei, subliniind provocările cu care se confruntă Washingtonul în menținerea aliaților pentru a se opune politicilor asertive ale Chinei în străinătate.

„Încercarea de a crea o prăpastie între SUA și partenerii europeni este un obiectiv important”, a declarat Alexander Gabuev de la Carnegie Endowment for International Peace. „Pentru asta, China trebuie să pretindă că este o forță activă pentru pace”.

Convorbirea lui Xi cu Zelenski ar putea susține speranțele europene că Republica Chineză poate fi convinsă să „își exercite influența pentru a ajuta la încheierea războiului”, dar este „puțin probabil să schimbe evaluarea occidentală a poziției Beijingului ca fiind una de ‘neutralitate pro-rusă'”, au declarat analiștii Eurasia Group într-un raport.

Xi arată că nu îl susține mereu pe Putin

Anunțul oferă Beijingului o șansă de a arăta că nu este întotdeauna de acord cu Moscova, deși diferențele ar putea fi prea subtile pentru criticii occidentali. Aceștia se plâng că țara asiatică îl ajută pe Putin să reziste sancțiunilor occidentale prin achiziționarea de petrol și gaze rusești și îi oferă sprijin politic.

Guvernul lui Xi vede Kremlinul ca pe un partener care se opune dominației americane în afacerile globale. China și-a folosit statutul de unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a bloca eforturile de cenzurare a Rusiei.

Xi și Putin au afirmat într-o declarație comună înainte de invazia din 2022 din februarie că guvernele lor au o „prietenie fără limite”. Forțele lor navale au organizat exerciții comune cu Iranul în martie.

În ciuda acestui fapt, guvernul chinez spune că au o relație de „non-alianță”. Beijingul a promis că nu va furniza armament niciuneia dintre părți în războiul din Ucraina.

„China nu a luat niciodată partea uneia dintre părți”, a declarat Da Wei, specialist în relații internaționale la Universitatea Tsinghua din Beijing și director al Centrului pentru Studii Strategice și de Securitate al acesteia.

Registration

Aici iti poti reseta parola