Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA alunecă în haos! O „vedere” de groază din America lui Biden
Articole online

SUA alunecă în haos! O „vedere” de groază din America lui Biden

Acum zâmbetele progresiștilor s-au ofilit, iar îngrijorarea crește. Cei care comentau cu satisfacție înfrângerea lui Donald Trump s-au trezit într-un coșmar. Faimosul ziarist britanic Andrew Neil (care a comentat alegerile americane pentru BBC) e unul din ei, iar materialul scris de el pentru Daily Mail după vizita în SUA spune multe.

Cum arată America lui Biden înainte de alegerile de la jumătatea mandatului?

„Sâmbăta trecută a fost o zi de toamnă frumoasă în New York – vremea era răcoroasă, dar era cerul era senin.
„Mergem să facem o plimbare rapidă prin Central Park”, i-am spus eu prietenei noastre din New York.
„Scoate-ți-vă ceasurile”, a răspuns ea, „spune-i și lui Susan [soția lui Andrew Neil] să nu poarte bijuterii și să nu ia la ea bani în numerar. Sunt hoți peste tot”.

Asemenea avertismente erau obișnuite când m-am mutat prima dată la New York la sfârșitul anilor 1970, iar orașul era capitala crimei în America. Dar de-a lungul anilor, sub o serie de primari puternici (mai ales Rudy Giuliani- aliatul de astăzi al lui Trump), New York a devenit un oraș destul de sigur după standardele americane. Nu mai e.

Legea pare să fi dispărut din orașele Americii

Marele Măr (Big Apple, numele de alint al New York-ului) a luat-o din nou la vale. Pandemia a afectat orașul mult mai mult decât Londra. Semne de degradare și abandon sunt peste tot, chiar și în cartierele bogate.
În timp ce ne îndreptam spre parc prin Manhattan, multe magazine cu amănuntul erau închise. Persoanele fără adăpost zac în saci de dormit la colțurile străzilor. Panhandlers (cum îi numesc americanii pe cerșetori) s-au întors și sporesc atmosfera generală de amenințare general.
Președintele Joe Biden nu a avut nimic de spus despre criza care creștere în țara sa. Și nu e numai din cauză că nu pare să-i pese, ci pentru că cele mai grave creuzete ale criminalității sunt toate sub control democrat.
New York-ul nu este singurul în declin. Alte orașe din SUA sunt într-o stare și mai proastă.
Părți din Chicago sunt zone de război. Numai într-un weekend, luna trecută, cel puțin 28 de persoane au fost împușcate, șase dintre ele au murit.

Între timp, o mare parte din San Francisco a devenit capitala furtului din magazine. Bandele jefuiesc magazinele de lux cu impunitate, luând toată marfa de pe rafturi.

De foarte multe ori poliția nu este nicăieri. Sau apare după ce hoții au fugit. În climatul actual anti-poliție creat de politicienii și activiștii de stânga, oamenii legii se tem să acționeze rapid sau cu îndrăzneală.

America urbană nu se uzează doar pe la margini. Putrezește în centrul ei. Iar omul pe care americanii l-au votat să-i conducă în vremuri de criză e dispărut în misiune.

Biden stă catastrofal în sondaje

Așa că nu este de mirare că peste 70% dintre americani cred că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, iar cotele de aprobare ale lui Biden sunt în scădere. Cel mai recent sondaj USA Today îi oferă un rating abisal de aprobare de 38%. Aproximativ 50 la sută nu cred că sănătatea lui este suficient de bună pentru a-și îndeplini sarcinile în mod eficient.

Abia săptămâna trecută i s-a îndepărtat un polip cu aspect benign din colon sub anestezie generală, procedură care a necesitat un transfer de putere către vicepreședintele Kamala Harris, făcând-o, pentru exact 85 de minute, prima femeie președinte interimar din istoria SUA.
Medicii președintelui insistă că este în stare bună și spun că îi este la îndemână și că intenționează să candideze pentru a fi reales în 2024, când va împlini 82 de ani (deși este deja cel mai în vârstă președinte de vreodată).
Desigur, Casa Albă trebuie să spună că Biden va candida din nou. Chiar și cel mai mic semn în sens contrar l-ar transforma imediat într-un președinte șchiop, iar puterea i s-ar scurge inexorabil printre degete. Dar semnele de senilitate abundă și există toate motivele să credem că vor fi mult mai rele până în 2024.

Este departe de a fi sigur că Biden va fi în orice formă pentru a candida din nou. Poporul american s-a hotărât deja: peste 60% nu cred că ar trebui să intre în cursă. Și este ușor de înțeles de ce.
(…)

În ultimele săptămâni, el a încurcat Siria și Libia în timp ce încerca să avertizeze Rusia împotriva amestecului în Orientul Mijlociu. De asemenea, s-a referit de două ori la un tratat american de apărare cu Taiwan care nu există și a semnat un acord militar de referință cu premierul Australiei, al cărui nume nu a fost în stare să și-l amintească (Biden s-a mulțumit, până la urmă să-i spună „tipul de la Antipozi”).
(…)
Orice sugestie că se instalează senilitatea îi înfurie pe politicienii și comentatorii de stânga din America. Ei o resping ca pe o calomnie de dreapta. Dar dacă ar fi doar atât, echipa Biden nu ar depune atât de mult efort să-și protejeze omul de orice contact cu publicul .

Aparițiile sale publice sunt limitate la câteva discursuri scrise, pe baza faptului că sunt încrezători că poate citi , deși săptămâna aceasta a reușit să includă un prompt – „sfârșitul citatului” – într-un discurs.

În momentul în care a terminat de vorbit, a fost îndepărtat înainte ca cineva să-i poată pune o întrebare. Când nu poate evita întrebările, președintele divaghează este incoerent și adesea morocănos.

Nu este deloc surprinzător pentru un bărbat de 80 de ani care a avut două anevrisme cerebrale și uneori dă impresia că nu este sigur unde se află sau de ce.

În aceste circumstanțe, poate că ar trebui să salutăm anunțul lui Biden din septembrie că America își agăța în cui cizmele de polițist mondial în urma retragerii sale haotice din Afganistan.

SUA au terminat cu „reconstruirea” statelor lumii , a spus el. E o schimbare de curs care va fi salutată la Beijing și Moscova, dar veștile sunt foarte proaste pentru oamenii din Taiwan și Ucraina, care trăiesc cu frica unei invazii a puternicilor lor vecini.

Planul B al democraților a eșuat deja. Kamala Harris e un dezastru

Democrații influenți cu care am vorbit în America săptămâna trecută sunt îngroziți de ideea că Biden ar putea vorbi serios când spune că va candida din nou. Problema este, însă, că planul lor B e mort și îngropat deja.

Managerii partidului l-au văzut întotdeauna pe Biden ca pe un președinte de un singur mandat. Planul era să predea fără probleme nominalizarea democrată în 2024 Kamalei Harris, care, în calitate de femeie cu o origine jamaicană și indiană are atuuri importante în Partidul Democrat de astăzi.

Acest plan este acum praf și pulbere, deoarece Harris s-a dovedit a fi și mai incompetentă și mai nepopulară decât președintele.

Cota de aprobare ale lui Biden e de 38%, dar a ei e cumplită- numai la 28%. Și nu există semne că va recupera. Răspunde chiar și la întrebări serioase cu un fel de chicoteli bizare.

I s-a dat responsabilitatea de a se ocupa de problema migrației ilegale de la granița cu Mexic și, până acum, nu a făcut nimic.

Amploarea problemei este aproape de neînțeles. În cele 12 luni până la sfârșitul lunii septembrie, peste 1,7 milioane de migranți au fost reținuți în timp ce încercau să intere în America,din Mexic. Cifrele sunt de de trei ori mai mari decât media anilor 2012-2020.

În octombrie, alți 160.000 au fost reținuți de poliția de frontieră. Având în vedere cifrele, este din ce în ce mai ușor pentru cartelurile de droguri să trimită cantități mari de opioide, heroină și pastile false peste o graniță practic inexistentă.

Administrația Biden a abandonat zidul lui Donald Trump. Dar nu are ce să-l înlocuiască. Migranții s-au îndreptat spre nord pentru că au crezut că Biden va fi mai primitor.

Acum, guvernul SUA nu poate face altceva decât să-i implore să nu vină, iar echipa Harris se plânge vicepreședinta a fost trimisă cu o misiune prostească și că i s-a încredințat o sarcină imposibilă ca să fie discreditată.

Există un război informațional la scară mare chiar la vârful guvernului SUA. Aceasta fiind America secolului 21, rasa intră inevitabil în calcule.

Susținătorii lui Harris pun în contrast felul în care ea a fost abandonată cu modul în care președintele îl ocrotește pe secretarul pentru transport Pete Buttigieg. Acesta primește miliarde din programul de infrastructură Biden, în timp ce Harris luptă să țină valul la graniță.

Echipa lui Harris nu uită să sublinieze că Buttigieg este un bărbat alb, iar Harris o femeie de culoare. Oamenii lui Biden spun că toate astea sunt prostii – iar Kamala Harris nu e, pur și simplu, la înălțime.

Democrații suferă acum la alegeri din cauza sentimentului din ce în ce mai mare că au pierdut controlul atât asupra graniței, cât și asupra orașelor și că fărădelegea este din ce în ce mai la ordinea zilei.

Trump așteaptă liniștit să-și ia revanșa

Nu există nicio îndoială în mintea mea că republicanii vor recâștiga controlul asupra Camerei Reprezentanților la alegerile de la jumătatea mandatului.

Sunt destul de sigur că vor lua înapoi și Senatul. Aceasta va marca sfârșitul programului legislativ al lui Biden, care se luptă chiar și în condițiile în care democrații au controlul. a

Virginia, care a votat ferm pentru Biden anul trecut, a ales un guvernator republican luna aceasta. New Jersey, care este și mai sigur democrat, a mers aproape în același mod.

Dar, ca întotdeauna în America, ceea ce se întâmplă departe de marile orașe este cel mai grăitor. Luați Columbia, Carolina de Sud, pe care Biden a câștigat-o cu 40 de puncte anul trecut. Luna aceasta a ales un primar republican.

Mass-media pro-democrată – care în America înseamnă cea mai mare parte a mass-media – este în stare de panică. După cum am văzut personal săptămâna trecută, ziarele și canalele de știri sunt pline de comentatori care discută despre ce trebuie să facă Biden și democrații pentru a împiedica renașterea republicană.

„Ce trebuie să facă democrații pentru a menține puterea în 2022” e un titlu tipic pe care l-am văzut în Washington Post-ul democrat. Desigur, după ce citești articolul îți dai seama că autorul habar nu are cum s-ar putea îndrepta lucrurile. Niciunul dintre comentatorii democrați nu știe.

Apoi, mai este și cel mai rău coșmar al lor: Donald J Trump. Bărbatul care a pierdut Casa Albă în favoarea lui Biden îi tachinează că va candida din nou. S-ar putea chiar să fie serios.

Trump a acumulat deja fonduri de campanie de 100 de milioane de dolari și va adăuga alte milioane printr-o strângere de fonduri generoasă, joia viitoare, la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach.

Susținătorii săi fac deja sondaje în cele cinci state pe care le-a pierdut în fața lui Biden anul trecut – Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – și constată că Trump este lider în toate. În unele, cum ar fi Wisconsin, e vorba de o diferență cu două cifre.

Republicanii dețin în prezent un avans de opt puncte în fața democraților la nivel național, 46 la sută față de 38 la sută

Am vorbit cu unul dintre cei mai apropiați confidenti ai lui Trump din Florida săptămâna aceasta. „Trump încă nu s-a hotărât să candideze din nou”, mi-a spus el.

Nu se grăbește. Va aștepta să vadă rezultatul alegerilor de anul viitor de la jumătatea mandatului. Va vedea apoi ce spun sondajele după aceea. Nu trebuie să se decidă prea multe înainte de sfârșitul anului 2023.’

Alți republicani apropiați lui Trump au confirmat acest lucru. Ceea ce este clar pentru mine, însă, este că, dacă ar alege să candideze din nou, nominalizarea republicană ar veni firesc.

Mă îndoiesc că vreun lider republican important ar îndrăzni să-l concureze pe Donald, așa de mare este puterea lui asupra bazei partidului, chiar dacă mulți dintre potențialii concurenți și-ar dori ca el să plece.

Între timp, pe măsură ce incertitudinea domnește asupra viitorului lui Biden și Harris, mă îndoiesc foarte mult că vreunul dintre ei va primi o candidatură clară pentru nominalizarea democrată.

Mi-au fost menționate șapte nume săptămâna aceasta ca potențiali concurenți – iar alegerile prezidențiale sunt încă la trei ani.

Există toate perspectivele că primarele democrate să se transforme într-o baie de sânge. În joc nu este doar un al doilea mandat pentru Biden sau succesorul său. În joc este ceva existențial. Acesta a fost menit să fie deceniul democrat”, scrie Andrew Neil în ziarul britanic Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola