Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Stanislav Lunev: Defectorul sovietic care a șocat Statele Unite. Ce planuri avea URSS pentru SUA
Articole online

Stanislav Lunev: Defectorul sovietic care a șocat Statele Unite. Ce planuri avea URSS pentru SUA

Valizele nucleare, asul din mâneca URSS-ului

Un alt martor, însă de această dată și mai important, a fost Stanislav Lunev, fost spion rus care a petrecut ani de zile strângând informații pentru URSS din China, Singapore și Statele Unite. Cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, acesta a luat decizia de a dezerta în Statele Unite, oferind toate informațiile de care dispunea la acea dată despre Uniunea Sovietică.

Prin mărturiile sale prezente în carte sa, „Prin ochii dușmanului”, acesta a permis poporului american să pătrundă în secretele Rusiei, precum bombe nucleare de mărimea unei valize, echipaje speciale antrenate pentru a efectua tentative de asasinat asupra liderilor Statelor Unite și faptul că Rusia a considerat SUA un inamic încă de la sfârșitul Războiului Rece.

În timp ce a fost spion, sarcina sa a fost de a cerceta potențialele zone de depozitare ale armelor, cum ar fi munițiile atomice. Acesta a mărturisit în fața Comitetului pentru Reformă al Guvernului puterea pe care astfel de arme le au. Valizele nucleare ar fi fost depuse în diferite puncte în Statele Unite, putând produce o explozie comparativă cu cea de la Hiroshima și Nagasaki.

Însă, acesta nu a putut dezvălui acest secret până la capăt. Fie că nu a știut fie că nu a vrut, Stanislav Lunev nu a putut să le spună parlamentarilor americani unde au fost aruncate armele sau dacă au fost aruncate vreodată, pentru că sarcina sa era doar de a găsi potențialele zone. Detonarea armelor era misiunea unui alt agent. După ce a depus această mărturie, numele lui Lunev nu a mai fost folosit vreodată, dispărând cu ajutorul programului de protecție a martorilor.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola