Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ambarcațiunile care transportau grănicerii de pe Insula Șerpilor ar fi fost atacate de nave ucrainene, dirijate de drone americane
Caleidoscop

Ambarcațiunile care transportau grănicerii de pe Insula Șerpilor ar fi fost atacate de nave ucrainene, dirijate de drone americane

Insula Șerpilor

Decorați post-mortem de președintele Zelenski, grănicerii de pe Insula Șerpilor au fost luați prizonieri în Rusia

În prima zi a invaziei ruse din Ucraina, grănicerii au transmis că Insula Șerpilor, aflată în apele teritoriale ucrainene din Marea Neagră, este atacată de nave rusești. Crucișătorul Moskva și nava de patrulare Vasili Bîkov⁠ au fost implicate în atac, folosind tunurile de la bord. În aceeași seară, Serviciul de Grăniceri a declarat că a fost pierdută comunicația cu insula, iar câteva ore mai târziu a fost anunțat că forțele rusești au capturat insula după un bombardament naval și aerian care a distrus toată infrastructura de pe aceasta.

Informația inițială oferită publicului menționa prezența pe insulă a doar 13 grăniceri, iar în aceeași zi, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că cei treisprezece grăniceri vor primi post-mortem titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție militară ucraineană. Presa rusă a relatat că un grup de 82 de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor care s-au predat au fost duși la Sevastopol. Informația a fost confirmată pe 28 februarie de Marina Ucraineană.

Însă, pe 26 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a adăugat că navele care transportau prizonierii de pe insulă ar fi fost atacate de ucraineni.

„Cel puțin 16 ambarcațiuni navale ucrainene au încercat să atace navele Flotei Mării Negre în timp ce evacuau trupele ucrainene care au depus armele și s-au predat pe Insula Șerpilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, într-o conferință de presă pentru Tass

Din punctul de vedere al acestuia, navele ar fi fost dirijate de drone americane.

„În seara zilei de 25 februarie, în timpul evacuării celor 82 de grăniceri care au depus armele de bunăvoie pe Insula Șerpilor, 16 nave aparținând Marinei Ucrainene au încercat să atace navele Flotei Mării Negre folosind tactici de învăluire”.

Mai mult decât atât, Konașenkov a spus că unele dintre bărci foloseau nave civile drept scuturi.

Potrivit purtătorului de cuvânt, ambarcațiunile ucrainene au atacat pentru a se răzbuna pe cei care s-au predat și pentru a transfera vina pentru moartea prizonierilor asupra Rusiei.

„În urma bătăliilor navale, 16 bărci ale Marinei Ucrainene au fost distruse. Este foarte probabil ca UAV-urile americane să direcționeze navele ucraineni împotriva navelor flotei ruse de la Marea Neagră, însă niciunul dintre cei 82 de grăniceri nu au fost răniți”, a adăugat acesta.

Insula Şerpilor, aflată la aproximativ 200 de kilometri la sud de Odessa, oferă posibilitatea controlării întreg traficului maritim din jurul celui mai mare oraş-port al Ucrainei. Ocupând pe termen lung insula, Rusia ar fi practic capabilă să blocheze orice export de mărfuri prin portul Odessa. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola