Ciocniori puternice în apropierea granițelor României
„Trupurile a 24 de soldați ucraineni morți au fost lăsate pe malul Insulei Șerpilor”, a scris purtătorul de cuvânt al Apărării, Igor Konașenkov pe Telegram. În zilele precedente, Rusia anunțase că într-unul dintre atacurile forțelor ucrainene „au fost doborâte patru avioane de luptă și 29 de drone inamice”. Au fost lovite și „trei nave de asalt amfibie din clasa Project 58181 Centaur, care transportau trupe ale marinei ucrainene”. Ucrainenii, la rândul lor, susțin în schimb că au distrus bateriilor antiaeriene rusești de pe insulă și au scufundat navele folosite pentru aprovizionarea avanpostului.
Insula are o importanță strategică deosebită
Pentru a înțelege importanța acestui front în această fază delicată a conflictului ucrainean, edificatoare sunt informațiile furnizate de serviciile secrete britanice. Raportul de informații al britanicilor susține că „luptele continuă pe Insulă, Rusia încercând în mod repetat să-și întărească garnizoana. Ucraina a lovit cu succes apărarea antiaeriană rusă”. De asemenea, potrivit Londrei, „navele de aprovizionare ale Moscovei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei ruse în Crimeea după pierderea navei amiral” . În cele din urmă, Ministerul britanic al Apărării transmite un semnal care nu trebuie subestimat, adică spune care ar putea fi obiectivul rusesc: „Eforturile actuale ale Rusiei de a-și spori forțele pe Insula Șerpilor oferă Ucrainei mai multe oportunități de a angaja trupele ruse. Dar dacă Moscova își consolidează poziția pe insulă cu apărare strategică aeriană și rachete de croazieră pentru apărarea de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre”.
Afirmațiile serviciilor de informații din Marea Britanie sugerează că Londra este foarte concentrată pe Marea Neagră. Dacă serviciile de informații britanice și cele ale NATO se concentrează pe Insula Șerpilor și pe coastele Mării Negre și dacă mici rușii, nici ucrainenii nu cedează, acea insulă va juca un rol central în următoarea fază a războiului lui Putin împotriva Kievului, scrie Il Giornale.
Pentru Româînia, insula pierdută după al doilea război mondial. este extrem de importantă. Mai ale că prezența armatei ruse în zonă ar putea afecta exploatarea hidrocarburilor din zonă.