Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Amazon a ajutat la salvarea guvernului și a economiei ucrainene folosind hard disk-uri de mărimea unei valize aduse prin granița poloneză: „Nu poți distruge sistemul cu o rachetă de croazieră”
Articole online

Amazon a ajutat la salvarea guvernului și a economiei ucrainene folosind hard disk-uri de mărimea unei valize aduse prin granița poloneză: „Nu poți distruge sistemul cu o rachetă de croazieră”

Amazon

Amazon a ajutat la salvarea guvernului și a economiei ucrainene folosind hard disk-uri de mărimea unei valize aduse prin granița poloneză: „Nu poți distruge sistemul cu o rachetă de croazieră”

Folosind hard disk-uri solid-state de mărimea unei valize, numite unități Snowball Edge – livrate în Ucraina prin granița poloneză – Amazon a ajutat la salvarea infrastructurii critice și a informațiilor economice începând cu ziua în care Rusia și-a lansat invazia.

„Acesta este cel mai avansat război din punct de vedere tehnologic din istoria omenirii”, a declarat Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru și ministru al transformării digitale al Ucrainei, în vârstă de 31 de ani, potrivit Los Angeles Times, adăugând că „conducerea Amazon Web Services a luat o decizie care a salvat guvernul și economia ucraineană”.

Peste 10 milioane de gigabytes de date guvernamentale și economice ucrainene au fost salvate până în prezent, inclusiv date de la „27 de ministere ucrainene, 18 universități ucrainene, cea mai mare școală de învățământ la distanță K-12 (care deservește sute de mii de copii strămutați) și zeci de alte companii din sectorul privat”, potrivit unui comunicat al Amazon.

Pe 24 februarie, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Liam Maxwell, directorul Amazon Web Services pentru transformare guvernamentală, s-a întâlnit cu ambasadorul ucrainean Vadym Prystaiko pentru a discuta despre modul în care compania ar putea ajuta Ucraina.

Cei doi au elaborat rapid un plan pentru salvarea celor mai esențiale date ale țării

Deși nu este clar dacă Amazon a mai ajutat anterior și alte țări cu astfel de transferuri de date, Maxwell a declarat pentru Los Angeles Times că mai multe țări din Asia de Est au întrebat de atunci despre salvarea în cloud în afara țării a datelor guvernamentale.

La 29 noiembrie, Fedorov și Maxwell au semnat un memorandum prin care au convenit să continue parteneriatul până în 2023.

„AWS a adus una dintre cele mai mari contribuții la victoria Ucrainei, oferind guvernului ucrainean acces și resurse pentru migrarea în cloud și securizarea informațiilor critice”, a declarat Fedorov la semnare.

În luna iulie, Amazon a primit premiul ucrainean pentru pace pentru activitatea sa de asistență acordată țării invadate în ceea ce privește salvarea în cloud a fișierelor esențiale. În timp ce o mare parte din date sunt transferate în cloud prin intermediul unor rețele securizate, unitățile Snowball Edge, încă încărcate cu terabytes de informații critice, sunt apoi expediate înapoi la Amazon pentru a fi păstrate în siguranță și pentru a finaliza transferul de date.

Datorită stocării în siguranță a unităților valoroase și a încărcării datelor, informațiile critice privind economia Ucrainei, sistemele fiscale și bancare și registrele de proprietate sunt protejate împotriva furtului și a deteriorării intenționate cauzate de invazia rusă.

„Nu poți elimina „norul” cu o rachetă de croazieră”, a declarat Maxwell, potrivit Los Angeles Times.

Alte companii, printre care FedEx, The Clorox Company și Microsoft, au ajutat, de asemenea, efortul de război din Ucraina, fie prin donații financiare directe, fie prin oferirea de servicii specifice și prin suspendarea activității în Rusia. Boston College Center for Corporate Citizenship a raportat peste 50 de companii care au urmat acest exemplu.

Registration

Aici iti poti reseta parola