Evenimentul Istoric > Articole online > Globuri pentru pomul de Crăciun, cu motive vesele: moarte şi lagăre. Ce se mai vinde la Amazon
Articole online

Globuri pentru pomul de Crăciun, cu motive vesele: moarte şi lagăre. Ce se mai vinde la Amazon

Priviţi imaginea şi spuneţi sincer: v-ar fi trecut prin cap să căutaţi să vă ornaţi pomul de Crăciun cu aşa ceva? Ei, bine, unora probabil le trece, din moment ce a apărut oferta la Amazon, unde, nu-i aşa, totul se vinde.

Decoraţiuni de Crăciun cu imagini din lagărele de exterminare! Cum sună asta, ce minte bolnavă putea inventa aşa ceva?

Muzeul Auschwitz-Birkenau a criticat gigantul american al comerţului online Amazon pentru vânzarea lor, dar criticile sunt exagerat de elegante, faţă de enormitatea ideii.

 

 „Vânzarea de decoraţiuni de Crăciun cu imagini ale Auschwitz-ului nu pare potrivită”, scrie Muzeul pe contul său de Twitter, text însoţit de imagini ale produselor cu fotografii în care se văd şinele de tren ce duc spre intrarea în lagăr şi barăcile.

Muzeul a solicitat Amazon să le elimine din catalogul produselor sale.

Desfăcător de sticle

„Auschwitz pe un desfăcător de sticle, este destul de deranjant şi lipsit de respect”, a adăugat, tot pe Twitter, Muzeul.

Muzeul a postat ulterior un alt mesaj, conform căruia se pare că Amazon a eliminat deja produsele criticate.

 

N-a durat prea mult şi a venit şi al treilea mesaj, pentru că au fost descoperite alte produse scoase la vânzare : printre altele, mouse pad-uri şi o decoraţiune de Crăciun din ceramică în care apare un vagon pe calea ferată folosit pentru transportul evreilor spre camerele de gazare.

Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Potrivit estimărilor, aproximativ 232.000 de copii s-au aflat printre victime.

UPDATE

Amazon a retras de pe site-ul său decoraţiunile de Crăciun pe care erau reprezentate imagini ale lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz.

„O purtătoare de cuvânt a @amazon a declarat într-un comunicat că produsele au fost retrase de la vânzare”, se arată într-un mesaj postat luni pe Twitter de Muzeul Auschwitz.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a afirmat că orice magazin online care nu respectă instrucţiunile site-ului va fi sancţionat şi şi-ar putea pierde contul Amazon, se precizează în mesaj.

Registration

Aici iti poti reseta parola