Contesa Margaretha von Waldeck este adevărata Albă ca Zăpada
Fiică a lui Filip al IV-lea de Waldeck-Wildungen și a primei sale soții. Margaretha s-a născut în 1533. La fel ca Albă ca Zăpada din poveste, era o frumusețe fascinantă. De mică, pielea ei albă, părul negru și comportamentul inocent au fermecat pe toată lumea.
Maștera Katharina intră în scenă
Din păcate, Margaretha și-a pierdut mama la o vârstă foarte fragedă. Filip al IV-lea de Waldeck-Wildungen s-a recăsătorit, iar fetița s-a ales cu o mamă vitregă pe cât de frumoasă, pe atât de rea, Katharina von Herzfeld. Maștera era era atât de obsedată de frumusețea ei, încât Philip i-a oferit o oglindă mare drept cadou de nuntă. Îi plăcea să petreacă ore lungi privindu-se în oglindă.
Când copiii din prima căsătorie a soțului său au crescut, Katharina a început să-i urască pentru că toți cei din jur le admirau frumusețea. Ca să nu mai fie nevoită să audă toate laudele pe care le primea Margaretha, mama vitregă a trimis-o pe fata de 16 ani la Bruxelles ca să scape de ea.
Cavalerul fără teamă și prihană nu a putut-o salva
Katharina nu știa că Margaretha avea să devină la fel de celebră la Bruxelles. De ea s-a îndrăgostit prințul moștenitor al Spaniei, cel care avea să devină faimos sub numele de Filip al II-lea. Nici mama vitregă a tinerei, nici spaniolii nu erau mulțumiți de această relație, așa că i-au pus capăt.
La douăzeci și unu de ani, contesa s-a îmbolnăvit și nu și-a revenit niciodată. S-a stins în 1554, și mulți au bănuit că ar fi fost otrăvită de spanioli sau chiar de Katharina. O probă care pare să demonstreze că fata ar fi fost otrăvită este faptul că scrisul de pe testamentului fetei (redactat cu puțin timp înainte de moarte), arată că Margaretha avea un tremor al mâinii care poate fi un simptom al otrăvirii.
Nici mărul otrăvit, nici piticii nu sunt o invenție
Deși frumoasa contesă nu a primit niciun măr otrăvit, în regiunea eui natală au fost mai mulți oameni otrăviți cu mere de un proprietar de livadă. Omul, care nu era în toate mințile, a vrut să se răzbune pe vecinii lui pentru că îi furaseră merele când erau copii.
Mai mult, regiunea de unde provenea Margaretha era bogată în zăcăminte de cupru. Mulți dintre oamenii care lucrau în mină (familia Waldekc dețineau șapte astfel de mine) de copiii nu creșteau suficient, mai ales din cauza malnutriției. Așa că localnicii le spuneau cu dispreț „pitici”.