Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Alaska, povestea insulei rusești vândută pe o sumă infimă
Articole online

Alaska, povestea insulei rusești vândută pe o sumă infimă

Expansiunea Rusiei

Expansionismul care i-a condus pe ruși în Alaska a început încă din secolul al XVI-lea, când pământul era doar o fracțiune din teritoriul actual. În 1581, Rusia a cucerit un teritoriu siberian care se afla sub controlul unui nepot al lui Ginghis Han. Această victorie a deschis calea către Siberia, rușii ajungând în Pacific șaizeci de ani mai târziu. Avansul rus a fost determinat de comerțul cu blănuri, de dorința de propagare a credinței ortodoxe ruse și de înrolarea contribuabililor pentru imperiu.

În secolul al XVIII-lea, țarul Petru cel Mare a vrut să meargă și mai departe, orașul siberian Okhotsk devenind baza pentru două expediții. În 1741, Vitus Bering a traversat cu succes partea  de nord a Oceanului Pacific. Deși expediția a fost dezastruoasă pentru Bering, murind pe una din insulele care astăzi îi poartă numele, pentru Imperiul Țarist a fost un succes incredibil, datorită cercetării sudului peninsulei Alaska.

Primul contact cu Alaska a fost al echipajului lui Vitus Bering, care întors în Rusia cu blănuri de vidră, a atras atenția asupra zonei. Prima așezare a europenilor a fost în 1784, compania ruso-americană punând în aplicare un program de colonizare abia în primii ani ai secolului XIX. În jurul anului 1860, aproximativ 3.000 de ruși locuiau în zonă, ocupându-se de comerțul cu blănuri.

Cu toate acestea, colonia era greu de apărat, existând o teamă că zona va fi preluată de Marea Britanie, care deținea și Canada. Din cauza războiului din Crimeea, Imperiul Rus având nevoie de bani, decide să renunțe la Alaska, pierzând astfel singura colonie de peste mări. Imperiul Rus fiind mulțumit că renunță la Alaska, în cazul Statelor Unite apare scepticismul privind achiziționarea acestei zone, cuantumul sumei fiind aprobat de Camera Reprezentanților abia după un an de zile.

Proprietatea Statelor Unite

În cele din urmă, teama că englezii vor încerca să se stabilească pe teritoriul lor, a făcut americanii să cumpere Alaska. În plus, Statele Unite se aflau într-o continuă expansiune la acea dată, considerând că achiziția zonei va spori puterea lor în regiunea Pacificului.

Pe 18 octombrie 1867, Alaska a fost predată Statelor Unite, iar de atunci ziua națională a fost sărbătorită în ultima luni a lunii martie, în cinstea secretarului de stat, William H. Seward, care a făcut posibilă această achiziție. Suma s-a ridicat la 7,2 milioane de dolari, iar Alaska a fost guvernată mai mulți ani de armată. Pe 3 ianuarie 1959, Alaska a fost declarat stat.

Registration

Aici iti poti reseta parola