Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Adevărul despre telegrama care a schimbat rezultatul Primului Război Mondial
Articole online

Adevărul despre telegrama care a schimbat rezultatul Primului Război Mondial

Cum a intrat SUA în război

Zeci de mii de mesaje trimise de forțele armate și diplomați ai Germaniei și a aliaților săi, au fost interceptate de britanici prin două organizații: Camera 40 și MI1, Biroul de Război.

Unitățile britanice de spargere a codurilor au monitorizat comunicațiile diplomatice germane și austriece, în special din Spania, Europa și America de Nord. Acest lucru a oferit britanicilor o perspectivă asupra operațiunilor teroriste, de sabotaj și spionaj și a relațiilor diplomatice germane.

Unul dintre cele mai semnificative momente a fost interceptarea unui mesaj, de Camera 40, trimis în 1917 de către secretarul german de externe, Arthur Zimmermann, ministrului german din Mexic. Telegrama transmitea sprijinul german pentru Mexic în „recucerirea” din Texas, New Mexico și Arizona din Statele Unite. Obiectivul a fost să distragă atenția SUA de la intrarea în război a Marii Britanii și Franței, provocând conflicte la granița cu Mexicul.

Camera 40 a reușit să spargă codul folosit, informându-l imediat pe Woodrow Wilson, președintele SUA, despre conținutul telegramei. Când telegrama a devenit publică, revolta pornită a contribuit la propulsarea în război a unei țări reticente în a se implica în ceea ce a văzut ca un conflict imperial european. Acest lucru a venit într-un moment crucial al războiului, întrucât Rusia, un aliat al Marii Britanii și Franței, a căzut victima revoluției. Decizia SUA de a se alătura războiului a schimbat echilibrul forțelor în favoarea aliaților și împotriva trupelor demoralizate din Germania și Austria.

Prin urmare, interceptarea telegramei Zimmermann se poate spune că a avut un efect decisiv în determinarea rezultatului războiului. Niciun mesaj interceptat nu a avut un efect similar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Geniile din spatele operațiunii

Existența Camerei 40 a devenit cunoscută public în anii de după război. Planificarea creării unei unități de spargere a codurilor a început încă din 1911, făcând parte din procesul de formare a Marinei Regale. O dezvăluire recentă despre Camera 40 este că în timpul Primului Război Mondial a existat o mașină care putea ajuta la spargerea codurilor, care a accelerat de zece ori acest proces, descoperind o sută de cuvinte de cod într-o singură zi.

Un ofițer din Primul Război Mondial a spus despre spărgătorii de coduri, cu care a trebuit să facă legătura în nordul Franței, că: „ Nu am întâlnit niciodată oameni ca aceștia. Trebuia să-i tratezi ca pe niște genii și să te aștepți că vor avea un comportament ciudat. De fiecare dată când apărea un nou cod, se implicau în descifrarea lui până când găseau rezolvarea.”

Registration

Aici iti poti reseta parola