Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > „Acțiunile eroice” din Ziua Z ale adevăratului locotenent imortalizat în seria „Band of Brothers”
Articole online

„Acțiunile eroice” din Ziua Z ale adevăratului locotenent imortalizat în seria „Band of Brothers”

Locotenentul Ronald Speirs și-a câștigat o reputație impecabilă atât pentru curaj, cât și pentru brutalitate, luptând în Europa cu legendara Companie Easy în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Acțiunile eroice” din Ziua Z ale adevăratului locotenent imortalizat în seria „Band of Brothers”

În timpul unei bătălii deosebit de intense din Belgia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o companie americană s-a trezit blocată în spatele liniilor germane. În acel moment, un locotenent pe nume Ronald Speirs a acționat decisiv – traversând centrul satului ocupat de germani.

„Germanii au fost atât de șocați să vadă un soldat american alergând printre liniile lor – încât au uitat să tragă!”, a declarat un coleg din compania lui Speirs.

După ce a transmis mesajele vitale către compania aflată de cealaltă parte a satului, Speirs s-a întors și a alergat din nou prin aceeași linie inamică.

Dar cine a fost Ronald Speirs, eroul de război care a fost prezentat mai târziu în „Band of Brothers”?

Deși și-a făcut un nume luptând în armata americană, Ronald Speirs s-a născut în Edinburgh, Scoția, la 20 aprilie 1920. Cel mai mic dintre cei cinci copii, Speirs avea puține amintiri legate de Scoția, familia sa mutându-se în Boston în 1924.

Chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Speirs a început să se antreneze sub comanda ofițerilor din armată. Doi ofițeri au vizitat liceul său din Boston pentru a coordona antrenamentele.

Parașutiștii americani își exersează salturile în timpul manevrelor din Anglia, în jurul anului 1942

Parașutiștii americani își exersează salturile în timpul manevrelor din Anglia, în jurul anului 1942

Când a izbucnit războiul, Ronald Speirs s-a oferit voluntar

Lucra în calitate de contabil, dar a lăsat deoparte cariera sa pentru a se îndrepta spre antrenamentul de bază din Mississippi. În timpul antrenamentului, armata i-a cerut lui Speirs să se alăture unei noi unități: „Infanteria Parașutiștilor.”

Până în 1943, regimentul era pregătit pentru luptă, iar Speirs a deținut rolul de lider de pluton în Compania Easy a Regimentului 506 de parașutiști. Ronald Speirs a intrat în serviciul activ al armatei americane în iunie 1944. Două zile mai târziu, acesta a urcat la bordul unui C-47 pentru a traversa Canalul Mânecii către Normandia.

Invazia din Ziua Z a trimis 156.000 de soldați aliați în Franța ocupată de naziști, Speirs fiind unul dintre ei

În calitate de lider de pluton, Speirs s-a aflat la conducerea a aproximativ 15 parașutiști. Acesta și-a condus oamenii spre Conacul Brecourt. Până să ajungă la obiectiv, compania lui Speirs a dat peste un grup de soldați germani. Având ordin să nu ia prizonieri, așa că Speirs i-a împușcat pe germani. Acțiunea controversată i-a adus lui Speirs laude din partea presei de acasă.

În Ziua Z, Ronald Speirs a dat dovadă de un curaj care a fost la limita unui gest sinucigaș. Speirs și oamenii săi au traversat Franța, Olanda și Belgia, recâștigând teritorii capturate de Hitler. Apoi, în satul belgian Foy, locotenentul și-a pus viața în pericol.

Trupele americane au flancat orașul, ocupat de soldații germani, dar compania aflată de cealaltă parte a orașului nu avea radio. Situația periculoasă s-ar fi putut sfârși printr-un dezastru – până când Speirs a sprintat chiar prin centrul satului, sub privirile soldaților germani.

„Pur și simplu a continuat să alerge chiar prin linia germană, a reușit să iasă pe partea cealaltă, s-a consultat cu comandantul Companiei I și a fugit înapoi”, a declarat Carwood Lipton într-un interviu din 1991. „Pe bune, a fost impresionant”.

Acțiunea eroică i-a adus lui Speirs o promovare. El avea să se ocupe de Compania E, imortalizată mai târziu în cartea istoricului Stephen Ambrose, „Band of Brothers„.

Brutalitatea confruntată de „Band of Brothers” în viața reală pe Frontul de Vest

Cu toate acestea, nu toate poveștile despre Ronald Speirs au fost pozitive. Uciderea prizonierilor de război în timpul invaziei din Ziua Z a încălcat Convenția de la Geneva. În pofida acestui fapt, un articol din Boston Globe l-a lăudat pe Speirs și a relatat că a fost „decorat cu Steaua de Bronz pentru că a ucis de unul singur 13 naziști după ce s-a parașutat în Normandia în Ziua Z”.

Speirs ar fi împușcat un sergent de pluton în timpul invaziei. Potrivit martorilor oculari, sergentului băut i s-a ordonat să se retragă pentru a face loc unui baraj de artilerie, dar a insistat să meargă la luptă. Speirs l-a eliberat din funcție pe sergent, moment în care bărbatul a început să devină revoltat și și-a îndreptat pușca spre Speirs, motiv pentru care locotenentul a tras. „Plutonul a văzut ce s-a întâmplat fără să clintească un ochi”, a declarat mai târziu Speirs în apărarea sa.

„Speirs l-a împușcat”, a scris mai târziu maiorul Dick Winters. „[Și] făcând asta, probabil că a salvat viețile celorlalți membri ai plutonului.”

Mulți ani mai târziu, când istoricul Stephen Ambrose a scris Band of Brothers, verificarea faptelor din numeroasele povești despre Speirs s-au dovedit aproape imposibile. Una dintre povești susținea că Speirs a împărțit țigări prizonierilor de război germani înainte de a-i împușca. O alta spunea că Speirs a împușcat un sergent doar pentru că era beat.

„Simon and Schuster” l-au contactat pe Speirs, îngrijorați de faptul că publicarea i-ar putea provoca un proces. Speirs nu a avut nicio problemă cu poveștile, glumind: „Am 81 de ani, ce pot să-mi mai facă acum?”.

Registration

Aici iti poti reseta parola