„Sintagma de «limba vlahă», folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma de «limba română», aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi”, notează Academia Română.
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, se adresează președintelui Academiei Sârbe de Științe și Arte, Vladimir S. Kostić, în urma unui memoriu primit de la comunitatea românească din Serbia: „Academia noastră, în cadrul căreia au fost și sunt cercetate chestiuni privitoare la graiurile vorbite în ținuturile dintre Morava, Dunăre și Timoc, sau la graiurile din Banatul sârbesc,este preocupată de realitățile lingvistice ale acestei arii dela sud de Dunăre, după cum este interesată și de realitățile legate de felul în care limba română este utilizată în Serbia”.
„Concluziile cercetărilor științifice ale specialiștilor în lingvistică și etnologie sunt clare în această privință: numele oficial al limbii vorbite de români (numiți în trecut, de către străini, vlahi sau valahi, cu multe variante ale termenului) este acela de «limba română»”.
„În numele bunei colaborări dintre instituțiile noastre și a legăturii tradiționale dintre România și Serbia, ne adresăm colegilor din Academia Sârbă cu dorința de a contribui la normalizarea situației expuse”.
Comunicatul integral al Academiei Române poate fi citit AICI.
CREDIT FOTO: Ziarul Lumina- basilica.ro