Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A scris o singură carte, dar a fost mai mult decât suficient ca să rămână în istorie
Articole online

A scris o singură carte, dar a fost mai mult decât suficient ca să rămână în istorie

Scriitorul şi filosoful Jean de La Bruyere s-a născut la 16 august 1645 în familia unui înalt funcţionar administrativ. Şi-a început profesia de avocat la Paris.

Începând din 1684, la recomandarea lui Bossuet, La Bruyere a devenit preceptorul nepotului generalului Conde.

A rămas până la sfârşitul vieţii sale, în calitate de gentilom, în palatul aristocratic, admirabil post de observaţie pentru cel doritor să analizeze burghezia.

Rezultatul acestor analize s-a concretizat în unica operă, apărută în 1688, fără să poarte numele autorului: Les Caracteres de Theophraste traduits du grec avec les caracteres ou les moeurs de ce siecle (Caracterele lui Teofrast traduse din elenă împreună cu caracterele sau moravurile acestui veac).

Succesul cărţii l-a determinat să-şi completeze opera cu maxime, cugetări şi portrete.

Începând cu a şasea ediţie a cărţii (1691), numele autorului a apărut pe copertă. Această lucrare este o culegere de scurte piese literare, ce ilustrează spiritul secolului al XVII-lea.

În unele caractere îi denunță pe impertinenți, grosolani, palavragii, orgolioși, lingușitori.

El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: „Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut…”.

În 1693, Jean de La Bruyere a fost ales membru al Academiei Franceze.

A murit la 11 mai 1696.

Registration

Aici iti poti reseta parola