Evenimentul Istoric > Articole online > Doctorul care a pus umărul la crearea unor discipline noi în România: virologia, imunobiologia sau bacteriologia medicală
Articole online

Doctorul care a pus umărul la crearea unor discipline noi în România: virologia, imunobiologia sau bacteriologia medicală

Activitatea didactică s-a completat armonios cu aceea de cercetare ştiinţifică legată în principal de biologia, imunologia şi epidemiologia rickettsiilor şi a rickettsiozelor.

Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei ştiinţifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate.

A coordonat studiile ştiinţifice clinice, microbiologice şi epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecţie din ţara noastră.

Peste 225 de lucrări științifice

Medicul şi biologul George Zarnea s-a născut la 22 septembrie 1920, la Bucureşti. A absolvit Liceul „Aurel Vlaicu”, după care a urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, obţinând, în 1945, titlul de doctor în medicină şi, în 1970, titlul de doctor docent în ştiinţe al Univesităţii din Bucureşti, Facultatea de Biologie.

După cursuri de specialitate în Franţa şi Danemarca, George Zarnea a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi profesor consultant, conform site-ului www.acad.ro.

După anul 1970, medicul Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică exclusiv pe probleme de biologie şi aplicaţiile unor microorganisme utile pentru sol – biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanţă biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ş.a.

Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări şi vom menţiona doar: „Microbiologie generală” (1970), „Bioingineria preparatelor enzimatice microbiene” (1980), „Tratat de microbiologie generală” în cinci volume: vol. I – „Virologie generală, anatomie bacteriană” (1983); vol. II – „Fiziologia microorganismelor, Principii de sistematică şi taxonomie, Originea şi evoluţia microorganismelor” (1984); vol. III – „Genetică moleculară, Ingineria genelor” (1986); vol. IV – „Imunologie” (1990); vol. V – „Bazele teoretice ale ecologiei microorganismelor, Microorganismele şi mediile lor naturale” (1994); „Imunologie” (1995), „Virologie generală” (1997); „Dicţionar de microbiologie generală şi biologie moleculară (2011).

Membru al Societăţii Franceze din Microbiologie

Între anii 1973-1985 a fost director al Institutului de Biologie al Academiei Române, după care a fost director onorific până în 1998. Recunoaşterea valorii ştiinţifice a activităţii desfăşurate de medicul Zarnea a fost atestată prin alegerea sa ca membru al Societăţii Franceze de Microbiologie. A fost distins cu mai multe premii şi medalii dintre care amintim: premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române, ordinul naţional „Steaua României” în grad de ofiţer.

În anul 1991, George Zarnea a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1995, membru titular, an în care a fost învestit şi cu funcţia de preşedinte şi preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Biologice.

A fost membru al Societăţii Franceze din Microbiologie.

A murit la 16 iunie 2012.

Registration

Aici iti poti reseta parola