A fost Robert Oppenheimer un spion sovietic?
Un film biografic realizat de regizorul Christopher Nolan despre Robert Oppenheimer – șeful „Proiectului nuclear Manhattan” – a avut premiera pe 21 iulie 2023, în numeroase țări. Mare parte din film este bazată pe legătura savantului cu diferiți membri comuniști.
Părintele bombei atomice
Datorită activității sale în cadrul ‘Proiectului Manhattan’, acesta a primit numele de „părintele bombei atomice”. Proiectul a lucrat la crearea bombei atomice – și a reușit. În 1945, după testul bombei ‘Trinity’, SUA au devenit prima țară din lume care deținea arme nucleare. Oppenheimer însuși a declarat 20 de ani mai târziu: „Știam că lumea nu va mai fi la fel. Câțiva oameni au râs, câțiva au plâns, majoritatea oamenilor au tăcut”.
Lucrările la acest proiect ultrasecret au devenit active la începutul anilor 1940, chiar în ajunul intrării SUA în Aliații în cel de-al Doilea Război Mondial. SUA se temeau că naziștii vor fi primii care vor dezvolta o bombă atomică – și, odată cu aceasta, a început cursa înarmărilor nucleare. Oppenheimer a fost invitat să fie șeful proiectului, deoarece era bine cunoscut în comunitatea științifică pentru studiile sale asupra particulelor atomice.
Fabricarea bombei a fost finalizată când naziștii fuseseră deja înfrânți
Astfel, prima și singura utilizare a unei bombe nucleare în timpul războiului a avut loc atunci când SUA au decis să bombardeze orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând aproximativ 110.000 de persoane. După acest act îngrozitor, Oppenheimer s-a întâlnit cu președintele american Harry Truman și i-ar fi spus: „Am sânge pe mâini…” Abia după tragedie, omul de știință a înțeles pe deplin puterea teribilă a creației sale.
În octombrie 1945, Oppenheimer a demisionat. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată împotriva armelor nucleare în general și, atunci când a fost propusă ideea de a dezvolta o bombă cu hidrogen și mai puternică, nu s-a opus vehement. Pur și simplu nu era entuziasmat de acest gând, deoarece, după părerea sa, bomba H ar fi fost prea puternică pentru a fi folosită pe câmpul de luptă, iar SUA ar fi trebuit să se concentreze pe producția de bombe de tip clasic, precum cea folosită la Hiroshima.
De ce a fost Oppenheimer catalogat drept comunist?
După cum se pare, acuzațiile de spionaj pentru URSS nu erau altceva decât încercări de a-l învinge pe Oppenheimer în lupta administrativă privind producția de bombe H. Oppenheimer a rămas foarte influent la începutul anilor 1950 – era președintele consiliului consultativ al Comisiei pentru Energie Atomică și directorul Institutului pentru Studii Avansate de la Princeton. Iar opoziția sa față de producția de bombe H ar putea afecta cu adevărat bugetarea viitoare.
Serviciile de informații americane aveau cu adevărat niște ași în mânecă. Soția lui Oppenheimer, fratele său și câțiva prieteni ai savantului au fost cândva membri ai partidului comunist și chiar Oppenheimer însuși a participat la câteva reuniuni. Mai mult decât atât, acesta a susținut în mod deschis unele dintre ideile partidului și a fost cândva un susținător al cauzei antifasciste în războiul civil spaniol – prin urmare, trebuie să îi susțină pe comuniști. Nimeni nu a dovedit vreodată că a fost recrutat de serviciile secrete sovietice sau că a transmis orice fel de informații comuniștilor. Cu toate acestea, era suficient să fii în relații de prietenie cu comuniștii pentru a fi acuzat de lipsă de loialitate în epoca Războiului Rece.
Un tribunal a ținut audierile în 1954 și a votat pentru revocarea autorizației lui Oppenheimer, iar acesta a fost eliberat din funcția de consilier al guvernului american. Ulterior, Oppenheimer a fost reabilitat în două rânduri – în 1959 și 1963. În 1959, unul dintre foștii colegi ai lui Oppenheimer avea să depună mărturie că campania împotriva savantului nu a fost altceva decât o răzbunare, iar în 1963, președintele Lyndon Johnson i-a acordat lui Oppenheimer prestigiosul premiu Fermi.
În 2022, Departamentul de Energie al SUA a recunoscut că tribunalul lui Oppenheimer a fost viciat și părtinitor.