Anglia anului 1587. După 18 ani de captivitate, Maria Stuart, fostă regină a Scoției și a Franței, este condamnată la moarte de către verișoara ei, regina Elisabeta I.
În timp ce urcă pe eșafod, un rozariu aurit decorat cu un crucifix atârnă la centura rochiei sale.
Acest obiect, de o valoare inestimabilă, a fost furat de la Castelul Arundel, situat în sudul Angliei.
Furtul constituie o mare lovitură pentru castel, fostă reședință a ducilor de Norfolk, care tocmai își deschisese porțile după mai multe luni când fusese închis din cauza restricțiilor sanitare.
Hoții au mai subtilizat, în afară de rozariu, mai multe cupe de încoronare oferite de Maria Stuart contelui de Marshal, precum și obiecte de aur și argint, a căror valoare totală a fost estimată la un milion de euro.
Prețioasele obiecte se găseau într-o vitrină aflată în partea de castel deschisă publicului, scrie The Guardian.
„Obiectele furate au o valoare bănească semnificativă, însă, ca obiecte unice din colecția Ducelui de Norfolk, ele au o importanță istorică incomensurabilă și inestimabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al administrației castelului.
Măritată cu asasinul soțului
Maria Stuart este unul dintre personajele istorice cele mai cunoscute din Marea Britanie și din lume, iar viața ei a inspirat numeroase opere literare și cinematografice.
Cea mai valoroasă ecranizare a vieții reginei i se datorează regizorului John Ford, din 1936, cu Katherine Hepburn în rolul principal.
Viața Mariei Stuart este cu adevărat pasionantă: născută în 1542, este singurul copil legitim al regelui Iacob al V-lea al Scoției.
Are doar șase zile când tatăl său moare și ea devine regină. Cu toate acestea, își petrece cea mai mare parte a copilăriei în Franța, în timp ce Scoția este guvernată de regenți.
După moartea primului ei soț, Delfinul Franței, Maria se întoarce în Scoția natală și se mărită cu Henry Stuart, cu care are un fiu.
Henry este asasinat un an mai târziu, iar Maria se mărită cu presupusul criminal, stârnind furia poporului.
Regina este nevoită să abdice și fuge în Anglia, sperând să primească ajutor din partea verișoarei sale, Elisabeta I.
Aceasta va sfârși însă prin a o condamna la închisoare, pentru acuzarea de trădare și de complot de crimă, înainte de a decide decapitarea ei în 1587.
Hoții rozariului și ai celorlalte obiecte de la Castelul Arundel nu au fost încă prinși. Mai rău, poliția are destul de puține indicii și a lansat un apel public pentru toți cei care pot oferi informații.
Singurul indiciu este o mașină arsă, abandonată în vecinătatea castelului, care este posibil să fi folosit la jaf.