Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A fost dublura lui Chaplin după care a explodat. Născut acum 130 de ani
Articole online

A fost dublura lui Chaplin după care a explodat. Născut acum 130 de ani

A fost al doilea copil din cei patru băieţi şi o fată ai lui Arthur Jefferson, cunoscut ca A.J., din Bishop Auckland, director de teatru, şi ai soţiei sale, Margaret (Madge), născută Metcalfe, actriţă, din Ulverston.

Stanley Jefferson, cunoscut ca Stan Laurel, a urmat mai multe şcoli în Bishop Auckland, Gainford şi Glasgow, însă legăturile familiei sale cu lumea teatrului l-au ajutat să îşi facă intrarea în teatrul muzical.

A jucat prima oară în 1906, pe scena Scotia Music-Hall din Glasgow, unde tatăl său era director.

Un an mai târziu, s-a alăturat companiei de teatru a lui Fred Karno, în cadrul căreia pentru o perioadă de timp a fost dublura lui Charlie Chaplin. Cel mai mare succes al său a fost rolul lui „Jimmy the Fearless” în scheciul cu acelaşi nume.

Cea care i-a dat numele

În 1912 se afla în turneu în Statele Unite ale Americii, cu Fred Karno, când şi-a încercat norocul în vodevilul american, deseori în duet cu actriţa de musical Mae Dahlberg.

Aceasta i-a şi sugerat numele de scenă, Stan Laurel, pe care l-a adoptat oficial în 1934.

Citește și Motivele divorțurilor lui Stan, dar nu de Bran

În 1915, el a sesizat oportunităţile create de pantomima muzicală în filmele mute şi a urmărit acest lucru atât în filmele pe care le-a produs cât şi pe scenă. A trăit în SUA începând din această perioadă.

Întâlnirea cu Bran

A făcut cunoştinţă cu Oliver „Babe” Hardy la începutul anilor ’20, pe când acesta juca în filmele regizate de el, precum „Yes, Yes, Nanette” (1925), „Wandering Papas” (1926). Abia în 1927, în cadrul studiourilor Hal Roach, ei au făcut echipă, pentru prima dată, cu un oarecare succes, în „Slipping Wives”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola