A fost dublura lui Chaplin după care a explodat. Născut acum 130 de ani

 

Pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, s-a născut la 16 iunie 1890, în casa bunicului său de pe Argyll Street, din orăşelul Ulverston (atunci Lancashire, astăzi Cumbria), Marea Britanie, într-o familie de actori.

„Wandering Papas” (1926), „The Nickel-Hopper” (1926), „On the Front Page” (1926), „Eve’s Love Letters” (1927), „Brats” (1930), „Blotto” (1930), „The Midnight Patrol” (1933), sunt doar câteva dintre filmele ale căror scenarii le-a scris.

Peste 100 de filme

Stan Laurel şi Oliver Hardy au apărut împreună în peste 100 de filme (mute şi cu sonor, scurtmetraje şi lungmetraje), turnate de-a lungul a 20 de ani, fiind astfel şi cel mai longeviv cuplu de comici.

În duetele lor, Laurel şi Hardy se aflau, întotdeauna, într-o situaţie normală care imediat se transforma într-un dezastru.

Rolurile lor obişnuite erau cele de soţi sau tovarăşi, dar, de-a lungul anilor, au interpretat şi roluri de soldaţi sau piloţi din Primul Război Mondial.

Indiferent de locul în care se aflau, nu trecea mult timp până când erau prinşi de dificultăţi.

Nervos, ameţit, înecat în lacrimi, Stan Laurel, „cel subţire”, exacerba aceste necazuri acumulate până la deplina întristare a „celui gras”, Oliver Hardy, cel mai mereu serios, ce culmina, întotdeauna, cu exclamaţia „O altă mizerie drăguţă în care m-ai băgat!”.

Ultimul lor film, „Atoll K”, a fost realizat în 1952. Laurel şi Hardy au călătorit intens în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţinând moralul trupelor, şi au făcut un turneu în Marea Britanie în 1947, inaugurat la London Palladium. Oliver Hardy a murit în 1957, încheind unul dintre cele mai de succes parteneriate de comedie din istorie.

A murit pe 23 februarie 1965

În 1926, Stan Laurel s-a căsătorit cu Lois Neilson, alături de care a avut un băiat, care a murit de mic, şi o fiică. În 1935, s-a căsătorit cu Virginia Ruth Rogers, de care a divorţat în scurt timp, pentru a se căsători în 1938 cu Vera Ivanova Shuvalova.