A fost dublura lui Chaplin după care a explodat. Născut acum 130 de ani

 

Pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, s-a născut la 16 iunie 1890, în casa bunicului său de pe Argyll Street, din orăşelul Ulverston (atunci Lancashire, astăzi Cumbria), Marea Britanie, într-o familie de actori.

S-a recăsătorit cu Virginia Ruth Rogers în 1941, dar au divorţat din nou în 1946, an în care Laurel s-a căsătorit cu Ida Kitaeva Raphael, cu care a rămas până la sfârşitul vieţii sale.

Stan Laurel a primit un Premiu al Academiei în 1960 pentru „pionierat creativ” în film. Din 8 februarie 1960 are o stea pe faimosul Hollywood Walk of Fame.

În 1964, a fost cel de-al doilea câştigător al unui Premiu pentru întreaga activitate acordat în cadrul Galei Premiilor Screen Actors Guild.

Stan Laurel a murit la 23 februarie 1965 în Santa Monica, California, şi a fost înmormântat la cimitirul Forest Lawn – Hollywood Hills.

Muzeul

Un muzeu dedicat celor doi comici a fost deschis în 1983, chiar în oraşul natal al lui Stan Laurel, Ulverston.

Pasionat de viaţa celor doi mari comici, Bill Cubin, a adunat, de-a lungul anilor, o colecţie variată ce cuprinde, inclusiv scrisori, fotografii, obiecte personale şi mobilier, despre care se crede că este cea mai mare din lume.

Muzeul a fost extins în 1992.

De asemenea, există un mic cinema care prezintă, gratuit, de-a lungul zilei, filme şi documentare.

În octombrie 2018, a fost proiectat, în premieră mondială, filmul ”Stan&Ollie”, dedicat ultimilor ani de activitate ai celor doi comici. Evenimentul a avut loc la încheierea Festivalului de Film de la Londra.

 

Sursa: Agerpres