Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A existat cu adevărat Războiul Troian?
Articole online

A existat cu adevărat Războiul Troian?

Războiul Troian

A existat cu adevărat Războiul Troian?

Plin de războinici puternici, eroi, bătălii epice, intervenție divină și un cal de lemn uriaș, Războiul Troian a fost luat drept un eveniment istoric real care s-a petrecut cu mii de ani în urmă. Cu toate acestea, din cauza statutului mitic al acestei povești, istoricii și arheologii deopotrivă au dificultăți în a crede că s-a întâmplat cu adevărat. 

Statutul de legendă

Din punct de vedere tehnic, Războiul troian se încadrează în categoria miturilor. De obicei, miturile implică supranaturalul sub forma zeilor, monștrilor și eroilor. Conform mitologiei Greciei Antice, Paris, prințul troian, a fugit cu Elena, soția lui Menelaus (regele Spartei). Fratele lui Menelaus, Agamemnon, a condus atunci o expediție grecească împotriva Troiei pentru a-și răzbuna fratele.

Se spune că războiul troian a durat 10 ani, până când grecii s-au prefăcut că se retrag, lăsând în urmă un mare cal de lemn. În acest cal era ascunsă o echipă de raid. Când apărătorii cetății au adus calul în orașul lor, grecii ascunși au deschis porțile celor care așteptau de cealaltă parte, care au jefuit Troia și au câștigat Războiul Troian.

Războiul troian este documentat în multe lucrări din literatura greacă, mai ales în Iliada lui Homer. Cu toate acestea, alte părți ale conflictului au fost descrise în poemele epice ale Greciei antice care au supraviețuit în fragmente.

O parte din relatarea Războiului Troian în literatura greacă se datorează faptului că grecii antici credeau cu desăvârșire că Războiul Troian a fost un eveniment istoric din trecut. În secolul al V-lea î.Hr., de exemplu, Herodot, așa-numitul „părinte al istoriei”, a datat Războiul troian cu aproximativ 800 de ani înainte de propria sa viață. În mod similar, matematicianul grec antic Eratostene a venit cu un interval de date mult mai specific, afirmând că Războiul troian a avut loc cândva în jurul anului 1184 î.Hr.

Astfel, mitul Războiului Troian a fost transmis, din generație în generație, deoarece grecii antici credeau că proprii lor strămoși au luat parte la conflict. Războiul troian a continuat să fie considerat un eveniment istoric adevărat timp de peste o mie de ani.

Există vreun adevăr în acest mit?

Situl Hisarlik, situat în nord-vestul Turciei de astăzi, a fost identificat ca fiind locul unde s-a aflat Troia antică. Cercetările arheologice arată că situl a fost locuit timp de aproape 4.000 de ani, începând din jurul anului 3000 î.Hr. Aceste cercetări indică, de asemenea, faptul că, dacă un oraș era distrus, un nou oraș era construit deasupra acelui sit, creând o movilă construită de om cunoscută sub numele de „tell”.

Potrivit cercetătorului Gert Jan van Wijngaarden, de la Universitatea din Amsterdam, există cel puțin 10 tell-uri, așezate în straturi unul peste altul.

Troia, ca oraș, a luat avânt după 2550 î.Hr., când orașul a fost extins și modelat cu un zid masiv de apărare. Scriitori clasici precum Homer și Eratostene datează Războiul Troian în jurul anului 1200 î.Hr. și, dacă ne uităm la dovezile arheologice, acestea ar putea indica faptul că un fel de conflict a avut loc în Troia în acea perioadă.

Există dovezi care sugerează că Troia VI a suferit pagube provocate de cutremure, probabil cândva la începutul anilor 1200 î.Hr. și care, cel mai probabil, i-au slăbit apărarea. În plus, dovezile din Troia VII sugerează că a avut loc un incendiu care a provocat pagube semnificative în jurul anilor 1190-1180 î.Hr.

Aceste dovezi ale conflictului se potrivesc cu intervalul de date pe care ni l-a dat Homer. Cu toate acestea, este important să ne amintim că savanții antici care au ajuns la aceste date nu aveau cu adevărat conceptul de timp în același mod în care îl avem noi. În schimb, Homer și alți savanți își situau epopeile într-un „înainte de timp” vag definit, care era o epocă a eroilor și a zeilor.

O altă dovadă care poate sugerează un conflict în Troia este descoperirea arheologică de vârfuri de săgeți pe stratul Troia VII. Vârfurile de săgeți găsite pe acest strat de săpături ar putea sugera un fel de conflict, mai ales pentru că se potrivesc cu perioada în care Homer a sugerat că a avut loc Războiul Troian.

Există, de asemenea, inscripții făcute de vechii hitiți (o civilizație antică cu sediul în centrul Turciei) care descriu un conflict troian. Aceste inscripții descriu o dispută asupra Troiei, pe care o cunoșteau sub numele de „Wilusa” și „Ahhiyawa”, care ar putea fi o versiune hitită a numelui grecesc „Achaia” – un termen asociat grecilor în Homer.

Dovezi împotriva Războiului Troian

Deși există câteva dovezi istorice care susțin un fel de conflict în Troia, există mai multe dovezi care contrazic un război troian.

Prima lacună este că nu există dovezi arheologice grecești sau miceniene care să sugereze distrugerea Troiei. De fapt, conform legendei, Troia a fost complet distrusă după Războiul Troian de 10 ani, când, de fapt, Troia a continuat să fie locuită până în jurul anului 950 î.Hr.

În mod similar, dovezile de foc din Troia VII nu indică neapărat un război violent. Există dovezi concrete care le spun arheologilor că hitiții au jefuit cu siguranță Troia în jurul anilor 1500-1400 î.Hr. Dacă grecii au fost cu adevărat într-un conflict major cu troienii timp de 10 ani și au sfârșit prin a jefui orașul, am putea crede că dovezi similare ar fi găsite în săpături.

Relatările lui Homer despre Războiul Troian au potențialul de a se baza pe evenimente istorice reale. Până când nu vor exista dovezi definitive care să susțină sau să nege un conflict major între greci și troieni, Războiul troian va continua să fie povestit la nesfârșit, ajutând povestea să continue să trăiască poate încă o mie de ani.

În cele din urmă, inscripțiile hitite care au supraviețuit descriu un conflict, dar nu există absolut nicio mențiune despre un conflict militar între troieni și greci. De fapt, disputa pare să fi fost mai degrabă o dispută diplomatică decât un conflict militar.

Realitatea războiului troian

Desigur, nu vom ști niciodată cu adevărat dacă un Război Troian la scară largă a avut loc cu adevărat în antichitate. Cu toate acestea, dacă ne uităm la dovezile arheologice care au fost descoperite în situl Troia, este mai realist să afirmăm că poate au existat mai multe conflicte armate în jurul Troiei la sfârșitul epocii bronzului târziu.

Relatările lui Homer despre Războiul Troian au potențialul de a se baza pe evenimente istorice reale. Până când nu vor exista dovezi definitive care să susțină sau să nege existența unui conflict major între greci și troieni, Războiul troian va continua să fie povestit la nesfârșit, ajutând povestea să continue să trăiască poate încă o mie de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola